Surówka z kapusty będzie lepsza niż z chińskiej restauracji. Wystarczy pamiętać o 1 dodatku
Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z białej kapusty po chińsku
Inspirowany daniami z chińskich restauracji obiadowy dodatek można przygotować w większej ilości, bo w lodówce postoi nawet do tygodnia. Warto się skusić, bo wykonanie nie jest skomplikowane, a smak spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 2 większe marchewki
- 4-5 ząbków czosnku
- 250 ml oleju rzepakowego
- 250 ml octu ryżowego
- 220 g cukru
- 35 g soli
Jak zrobić surówkę z białej kapusty po chińsku?
Zaczynamy od posiekania kapusty. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Warzywa przenosimy do dużego naczynia, odpornego na wysokie temperatury.
Czosnek pozbawiamy łupin, po czym każdy z ząbków przekrawamy na pół i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy olej, ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy, aż produkty sypkie się rozpuszczą, stale mieszając, by nic się nie przypaliło.
Przygotowaną zalewę od razu przenosimy do umieszczonych w naczyniu żaroodpornym lub kamionkowej misce warzyw. Dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie przenosimy do lodówki.
Jak podać surówkę z białej kapusty po chińsku?
Pełna charakteru kompozycja pasuje zarówno do dań z azjatycką nutą, jak i do polskich klasyków takich jak schabowy z kością. Możecie też zaserwować ją obok smażonego tofu czy kotletów sojowych.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki do obiadu. Sprawdźcie koniecznie przepis na prosty i wyrazisty rarytas z porem. Być może skusi was też słodka kompozycja z selerem i rodzynkami.