Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem moja babcia robi przepyszną zupę na pomidorach z ogródka. Nigdy nie pomija 1 czynności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.08.2023 10:20

Latem moja babcia robi przepyszną zupę na pomidorach z ogródka. Nigdy nie pomija 1 czynności

zupa pomidorowa
Canva/arfo i y-studio

Zupa pomidorowa jest pyszna i bardzo zdrowa. Przepadają za nią nie tylko dzieci, ale też starsi. Podajemy ją z makaronem lub z ryżem. Jednak patent mojej babci na pomidorówkę jest bezkonkurencyjny. Trzeba pamiętać o jednej czynności - dzięki niej uzyskamy doskonały smak. 

Zupa pomidorowa jest pyszna i zdrowa

Pomidory są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Dostarczają nam witamin z grupy B i witaminy: A, C, E i K. Zawierają też błonnik pokarmowy, sód, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Warto jeść pomidory, bo obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, miażdżycy, nowotworu szyjki macicy oraz prostaty. 

Natomiast pomidory z ogródka to bogactwo smaku i aromatu. Są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te kupione w sklepie. Warto z nich przygotować smaczną zupę. Patent mojej babci sprawi, że zupa wyjdzie przepyszna.

Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy

Przepis na zupę pomidorową mojej babci

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 l wody
  • marchewka 
  • korzeń pietruszki
  • seler
  • ok. 1,5 kg pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • makaron świderki
  • sól, pieprz

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy skrzydełka. Gotujemy na małym ogniu, a gdy się całość zagotuje zdejmujemy szumowiny. Do mięsa dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, trochę soli i pieprzu i gotujemy na małym ogniu. 

Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulę i czosnek oraz pomidory.

Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich masa. Przekładamy je do garnka, dodajemy koncentrat i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę wymieszaną z małą ilością zupy. Zupę blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Patent babci, a pomidorowa będzie pyszna

Moja babcia zawsze, gdy robi zupę pomidorową, podsmaża pokrojone drobno pomidory z czosnkiem na maśle. Ten patent sprawia, że jej zupa ma wyjątkowy smak i aromat. Ja w sezonie robię pomidorówkę tak samo, jak babcia, bo jest naprawdę znakomita.   

Do zupy można już nie dodawać koncentratu pomidorowego, ale to zależy od tego czy lubicie zupę mniej czy bardziej kwaśną i od smaku pomidorów. 

Pisaliśmy o pomidorach bez szypułek.  Podawaliśmy też przepis na pomidorówkę od Anny Lewandowskiej. 

zupa pomidorowa
Canva/LOVE LIFE