Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta
Canva / CCat82; Canva / zhekos

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

27 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.

Pieczeń rzymska jest klasykiem polskiej kuchni

Pieczeń rzymska to idealna potrawa na rozmaite okazje. Może z powodzeniem być podstawą drugiego ciepłego dania lub pokrojona na plasterki stanowić pyszny dodatek kanapkowi. Faszerowane jajkiem mielone mięso to także godna pozycja na świątecznym stole. Przygotowanie pieczeni rzymskiej jest tak proste, że poradzi sobie z nim każdy.

Kupił pizzę za 150 zł. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno

Przepis na wyjątkowo pyszną pieczeń rzymską

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z szynki
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 niewielka cebula
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie doskonałej pieczeni rzymskiej krok po kroku

Cebulę do pieczeni rzymskiej obierz i drobno posiekaj . Na patelni dobrze rozgrzej niewielką ilość oleju . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywo i podsmaż na rumiany kolor . Odstaw do przestudzenia.

Ogórki kiszone obierz ze skórki . Zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek . Z każdego z nich odkrój z obu stron końcówki tak, aby jajka mogły bez problemu do siebie przylegać .

Mięso na pieczeń rzymską przełóż do dużej miski . Dodaj do niego przyprawy, bułkę tartą, ogórki i ostudzoną cebulę. C ałość starannie wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy .

Podłużną formę do pieczenia wyłóż papierem . Następnie nałóż do niej połowę ilości mięsnej masy . Wzdłuż mięsa poukładaj jajka na twardo . Powinny one przechodzić niemal przez całą długość mięsa .

Do formy na pieczeń rzymską włóż pozostałą ilość mięsa . Wyrównaj jego powierzchnię i przykryj całość folią aluminiową . Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni .

Pieczeń rzymską trzymaj w piekarniku pod przykryciem przez ok. 30 minut . Po upływie tego czasu zdejmij folię aluminiową. Piecz kolejne 15-20 minut . Gotowość potrawy sprawdzaj za pomocą drewnianego patyczka .

Po upływie wymaganego czasu wyjmij danie z piekarnika . Odstaw na kilka-kilkanaście minut, aby odpoczęło. Po tym czasie wydobądź pieczeń rzymską z formy . Podawaj pokrojoną na plastry na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami . Drobiowa pieczeń z orientalną nutą będzie miłą niespodzianką przy stole . Specjał bez grama mięsa pokazał znany i lubiany kucharz z serwisu YouTube .

tarte ogórki kiszone.png
Canva / Waldemar Pietrzak

Zwykła jarzynowa to przeżytek. Ta sałatka bije ją na głowę, sekret tkwi w 1 składniku
Ugryzł chleb i zaczął kroić. Koniec z odwiecznym problemem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy