Zwykła jarzynowa to przeżytek. Ta sałatka bije ją na głowę, sekret tkwi w 1 składniku
Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.
Sałatka z kalafiora zachwyci każdego przy stole
Klasyczna sałatka jarzynowa jest lubianą i popularną potrawą. Przygotowanie jej wiąże się jednak z niemałymi nakładami czasu i pracy. Nasz sposób na sałatkę z kalafiora nie ustępuje w niczym w kwestii smaku, natomiast w temacie przygotowań absolutnie deklasuje konkurentkę. Przygotujcie ją raz, a na stałe zagości w Waszym arsenale pyszności.
Ugryzł chleb i zaczął kroić. Koniec z odwiecznym problememPrzepis na wybitną sałatkę z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior o wadze ok. 1 kg
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 1 kukurydza konserwowa
- 4-5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- pęczek świeżego koperku
Najlepsza sałatka z kalafiora krok po kroku
Warzywo na sałatkę z kalafiora podziel na mniejsze części, pomijając głąb. Powstałe różyczki ugotuj w osolonej wodzie. Powinny one nieco zmięknąć, ale nadal pozostać apetycznie chrupiące. Po ugotowaniu odstaw warzywo do przestudzenia.
Ostudzone różyczki pokrój na mniejsze kawałki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę. Oba składniki na sałatkę z kalafiora przełóż do dużej miski.
Cebulę wydobądź z łupiny i drobno poszatkuj do osobnego naczynia. Oprósz warzywo solidną szczyptą soli. Całość starannie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, do zmięknięcia.
W międzyczasie do pozostałych składników na sałatkę z kalafiora dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Następnie dołóż też przygotowaną wcześniej cebulę. Potrawę dopraw pieprzem i wymieszaj. Uważaj przy tym, aby nie porozgniatać zbytnio warzyw, przede wszystkim ugotowanego kalafiora.
Do miski dołóż 4-5 łyżek majonezu, w zależności od preferencji, oraz posiekany drobno koperek. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Gotową sałatkę z kalafiora wstaw na ok. 60 minut pod przykryciem do lodówki. Po upływie tego czasu gotowa jest do podania. Ta sałatka wielkanocna smacznie namiesza na świątecznym stole. Sprawdź, jak sprawić, by gotowany kalafior zachował apetyczną barwę.