Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś
Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.
Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.
Przepis na pieczeń drobiową o smaku gyrosa
Składniki:
800 g mięsa mielonego z kurczaka
1 jajko
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 czerwona papryka
2 cebule
3 ogórki konserwowe
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 ząbki czosnku
przyprawa gyros
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
tłuszcz oraz bułka tarta do wysypania formy
Jak zrobić domową obłędną pieczeń?
Przygotuj warzywa do pieczeni. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Ogórki podziel na porównywalne do papryki kawałki. Cebulę wraz z czosnkiem obierz i drobno posiekaj.
Mięso na pieczeń przełóż do miski. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i dodaj do mielonego kurczaka. Dołóż pokrojone warzywa, całość dopraw obficie przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.
Keksówkę wysmaruj odrobiną tłuszczu i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż mięso na pieczeń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50-60 minut. Danie podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. W piekarniku możesz przyrządzić soczysty boczek z babcinego przepisu. Żeberka z miodem i musztardą zachwycą smakiem bez rujnowania portfela.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki
Lewandowska robi pączki z samych zdrowych składników. Nie wkłada ich do tłuszczu, ma lepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama