Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.02.2023 22:32

Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś

pieczeń
Canva / Piotr Krzeslak

Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.

Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.

Przepis na pieczeń drobiową o smaku gyrosa

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z kurczaka

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 czerwona papryka

  • 2 cebule

  • 3 ogórki konserwowe

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawa gyros

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • tłuszcz oraz bułka tarta do wysypania formy

Jak zrobić domową obłędną pieczeń?

Przygotuj warzywa do pieczeni. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Ogórki podziel na porównywalne do papryki kawałki. Cebulę wraz z czosnkiem obierz i drobno posiekaj.

Mięso na pieczeń przełóż do miski. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i dodaj do mielonego kurczaka. Dołóż pokrojone warzywa, całość dopraw obficie przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.

Keksówkę wysmaruj odrobiną tłuszczu i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż mięso na pieczeń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50-60 minut. Danie podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. W piekarniku możesz przyrządzić soczysty boczek z babcinego przepisu. Żeberka z miodem i musztardą zachwycą smakiem bez rujnowania portfela.

Canva / slovegrove
Canva / slovegrove

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: