Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą 100 razy smaczniejsze
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej ulubionych dań. Teraz zrobisz je z dodatkami, które jeszcze lepiej wzbogacą smak tej popularnej potrawy. Przepis jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza.
Palcki ziemniaczane inaczej
Placki ziemniaczane są daniem, za którym przepadają całe pokolenia Polaków. Mięciutkie i chrupiące potrafią sprawić, że każdemu cieknie ślinka. Zwykle do masy dodaje się cebulę, ale teraz przydadzą się też inne produkty . Z nimi placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
Wszystko dlatego, że do placków trafią pieczarki i ser żółty. Placki ziemniaczane z pieczarkami to prawdziwe niebo w gębie . Zrobisz raz i już zawsze będziesz wracać do tego przepisu. Tę prostą recepturę znajdziesz poniżej.
Jak zrobić placki z pieczarkami?
Składniki:
- 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 125 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o małych oczkach. Pieczarki umyj i razem z serem żółtym zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki połącz i dołóż pokrojoną cebulę.
Do masy wbij jajka, wsyp mąkę, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Porcję masy ziemniaczanej nakładaj na dobrze rozgrzany olej . Placki ziemniaczane z pieczarkami smaż z dwóch stron na rumiany kolor.
Placki ziemniaczane z pieczarkami najlepsze
Placki ziemniaczane z pieczarkami wychodzą bardzo smaczne. Pieczarki w połączeniu z serem żółtym idealnie pasują do tego dania . Ser roztapia się i przyjemnie ciągnie. Takie placki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego smakują dużo lepiej od tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Dlatego nie zwlekaj i czym prędzej wypróbuj ten prosty przepis w swojej kuchni. Placki ziemniaczane z pieczarkami wyjdą, że place lizać. Podaj je na obiad, a zachwytów nad daniem nie będzie końca . Pisaliśmy o tym, jak ugotować krupnik na żeberkach z przepisu Ewy Wachowicz. Polecaliśmy recepturę na wyjątkowo puszyste racuchy.
Źródło: przyslijprzepis.pl