Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zawsze gotuje krupnik na tym mięsie. Wychodzi idealnie smaczny i sycący
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.11.2024 22:00

Wachowicz zawsze gotuje krupnik na tym mięsie. Wychodzi idealnie smaczny i sycący

krupnik
Fot. Canva/ma-k, IG/ewawachowicz

Lubicie krupnik? Ta zupa jest pożywna i pełna smaku. Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Ewa Wachowicz wybiera szczególny rodzaj mięsa. Dzięki temu zupa wychodzi, że palce lizać. 

Krupnik smakuje i syci

Krupnik najlepiej smakuje jesienią. Ta pożywna zupa gotowana jest na mięsie, kaszy jęczmiennej i warzywach. Będzie idealna na obiad w chłodne dni. Jednak, jakie mięso wybrać na krupnik? Warto sięgnąć  po wędzone żeberka. 

Dodają one niezwykłego smaku i aromatu tej lubianej zupie. Wie o tym doskonale Ewa Wachowicz, która krupnik gotuje właśnie na wędzonych żeberkach. Zupa posypana natką pietruszki będzie smakować najlepiej. Poniżej prezentujemy przepis znanej restauratorki na krupnik.  

żeberka
Fot. Canva/bozhdb
Żadna fasolka po bretońsku. Węgierska smakuje 100 razy lepiej

Jak ugotować przepis na krupnik z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie krupniku zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, umycia i zalania 2 litrami zimnej wody. Dołóż liść laurowy, ziele angielskie, posól i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Następnie żeberka wyjmij z garnka, gdy przestygną, oddziel mięso od kości. Teraz zajmij się warzywami. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je i przełóż do garnka. Dodaj kaszę i gotuj co najmniej 10 minut. 

Krupnik od Ewy Wachowicz na jesienny obiad

Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj do zupy. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę zahartuj i wlej do garnka, dopraw solą, pieprzem i dodaj mięso. Na koniec dołóż natkę pietruszki i od razu podawaj. 

Krupnik z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi niezwykle smaczny i aromatyczny. To zasługa żeberek wieprzowych, na których zupa została ugotowana. Warto wykorzystać ten przepis i krupnik podać na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić parówki jak z czasów PRL. Polecaliśmy przepis na dżem z obierków ziemniaków.  

krupnik
Fot. Canva/Diana Domin

Źródło: ewawachowicz.pl