Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i wrzuć do pomidorowej. Zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru
Fot. Shutterstock/Fanfo

Zetrzyj na tarce i wrzuć do pomidorowej. Zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru

28 lutego 2025

Oto zupa pomidorowa, ale niezwyczajna. Jej znany skład podkręcony jest w taki sposób, że wychodzi słodko-kwaskowa. Jest pełna warzywnego smaku i pokazuje zupełnie nowe oblicze.

Zupa pomidorowa z ogórkiem kiszonym

Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni do tego stopnia, że określenie „być jak zupa pomidorowa” oznaczać zaczęło „być lubianym przez wszystkich” . Dlaczego? Może zabrzmi to kontrowersyjnie, ale zapewne chodzi o specyficzną słodycz pomidorów.

Nie przestają one mieć warzywnego smaku i z pewnością daleko im do zupy owocowej. Są jednak z definicji jagodą i jako takie mają genialną proporcję słodyczy i umami z domieszką kwasowości . Nasz przepis podbija tę ostatnią za pomocą… ogórków kiszonych.

ogórki kiszone

Zetrzyj seler i wymieszaj z tym owocem. Lepszej surówki nie masz szans zjeść

Kwaskowa zupa pomidorowa

Oczywiście dodawanie ogórków kiszonych do zupy to żadne odkrycie. Jednak łączenie ich z klasyczną polską pomidorówką daje im nowy wymiar. Podobne połączenia znane są na całym świecie, a nawet w naszym regionie – wystarczy wspomnieć tradycję ukraińskiej soljanki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 500 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, ulubiony dodatek do podania

polskie zupy

Pomidor i ogórek kiszony w zupie

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i ogórki ścieramy na tarce o grubych okach. W garnku podsmażamy na łyżce masła cebulę do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

koncentrat pomidorowy

Do garnka wlewamy bulion i passatę pomidorową. Rozprowadzamy dokładnie koncentrat, by osiągnąć zadowalający poziom pomidorowego smaku. Gotujemy przez 10 minut, blendując w międzyczasie – według uznania.

Do zupy dodajemy starte ogórki kiszone bez odciskania ich z soku. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kolejne 10 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na jajka po szkocku i pierogi z ziemniakami i pieczarkami .

zupa pomidorowa

Kroję ziemniaki, wbijam jajko. Co za przysmak, to hit w mojej rodzinie
Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy