Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 28.02.2025 13:57

Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów

Pyszne i soczyste kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor. 

Kotlety schabowe przysmakiem Polaków

Kotlety schabowe są bardzo dobrze znane w Polsce, a nasz kraj z nich słynie. Dwudaniowy obiad składający się np. z rosołu i właśnie schabowego to klasyka polskiej kuchni oraz niedzielna rutyna w wielu domach. Dlaczego są tak dobre i co najlepiej do nich pasuje?

Kotlety schabowe z ziemniakami i plasterkiem cytryny
Fot. Canva/Mizina

Kotlety schabowe koniecznie muszą być przygotowane z dobrej jakości mięsa, a także chrupiącej panierki, która nadaje im piękny złoty kolor. Pasują do nich ugotowane ziemniaki i pyszna surówka. Ponadto wiele osób stosuje dodatkowy trik, aby jeszcze bardziej podkreślić smak schabowych. Mowa oczywiście o marynacie, która dobrze przyrządzona nadaje im niesamowity aromat. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na przepyszne kotlety schabowe, które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Główną robotę robi jeden składnik. 

Pyszne i chrupiące kotlety schabowe
Fot. Canva/Madelyn
Weź ciasto francuskie i banany. To najlepszy deser na ostatki

Kotlety schabowe w marynacie

Aby przyrządzić przepyszne kotlety schabowe, nie musimy poświęcać ogromnej ilości czasu i stosować do tego wielu produktów. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Jak przygotować aromatyczne kotlety schabowe?

Przygotowanie takich kotletów schabowych jest bardzo proste, a do tego trochę różnią się od tych tradycyjnych, co umożliwia poznanie nowych smaków. 

W pierwszej kolejności schab dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule natomiast obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach

Następnie na dnie miski układamy część startej cebuli, na to kładziemy rozbity plaster schabu, a na jego wierzch ponownie cebulę i znowu kotleta. Tak robimy ze wszystkimi kotletami. Całość zalewamy mlekiem, po czym wstawiamy do lodówki na 6 godzin. 

Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Mięso natomiast doprawiamy solą i pieprzem. Każdego kotleta w pierwszej kolejności obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej olejem patelni z obu stron na piękny złoty kolor. 

Tak przygotowane kotlety schabowe podajemy z ulubionymi składnikami. Mogą to być ziemniaczki i surówka

Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Sprawdź przepis na kudłate kluski od Heni. Zobacz, jaka jest najgorsza herbata do picia