Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki

16 listopada 2024

Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy.

Paszteciki z pieczarkami, czyli hit od Ani Zyśk

Marzą Ci się pyszne paszteciki? To danie potrafi nieźle zawrócić w głowie . Jednak myśl, że przygotowanie pasztecików zabiera dużo czasu, sprawia, że rezygnujesz z niego w kuchni. Pora to zmienić . Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie , nie ma sobie równych.

Paszteciki z pieczarkami są pełne smaku i proste w przygotowaniu . Dzięki wskazówkom blogerki zrobienie tego dania to dosłownie bułka z masłem. Wystarczy zetrzeć pieczarki, ułożyć je na cieście. Przyda się też nić do pokrojenia go na małe bułeczki . Potem 30 minut w piekarniku i gotowe! Poniżej prezentujemy przepis Ani Zyśk na paszteciki z pieczarkami.

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Paszteciki z pieczarkami, czyli prosto i pysznie

Ania Zyśk słynie z pomysłów na pyszne dania . Z ich przygotowanie poradzi sobie każdy . Tak też właśnie jest z przepisem na paszteciki z pieczarkami. Farsz z dodatkiem startego żółtego sera i sosu sojowego wychodzi, że palce lizać. Natomiast ciasto przyrządza się z kilku składników. Są one gwarancją doskonałego smaku.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g soli
  • szczypta cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 230 ml mleka
  • 40 g masła
  • jajko do posmarowania ciasta
  • mak do posypania

Składniki na nadzienie:

  • 5 g masła
  • 100 g cebuli
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 20 g sosu sojowego ( można go zastąpić maggi lub wsypać więcej przypraw)
  • natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego

Jak zrobić paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Do misy przełóż mąkę, sól, drożdże, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj mikserem 10 minut i zostaw go do wyrośnięcia na godzinę.

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 2. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle podsmaż warzywa, wsyp sól, pieprz i wlej sos sojowy . Podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Pieczarki wystudź i wymieszaj je z tartym żółtym serem.

paszteciki

Krok 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Pieczarki rozprowadź na cieście równą warstwą. Wszystko zwiń rulon, a ciasto przy pomocy nici pokrój na małe bułeczki.

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 4. Paszteciki ułóż w naczyniu żaroodpornym i odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 5. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut, grzanie góra-dół. Smacznego!

paszteciki
Fot. Ania Zyśk
Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
W Dino rozdają za darmo mąkę. Mleko, cukier i mięso niemal za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy