Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki z ziołami i musztardą, czyli po niemiecku
canva.com/Ann_Zhuravleva, Getty Images

Ziemniaki z ziołami i musztardą, czyli po niemiecku

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne - wystarczy przygotować je na niemiecką modłę. Dodając do nich musztardę francuską, szczypiorek, oliwę oraz ocet winny, tworzy się prawdziwy rarytas. Tak sporządzone, świetnie pasują do mięs i pieczonych ryb.

Ziemniaki po niemiecku są orzeźwiającym, a zarazem sycącym dodatkiem do dania głównego. Świeży smak szczypiorku oraz ciężkość oliwy i samych kartofli doskonale się uzupełniają.

Przygotowanie poniższych kartofli jest banalnie proste i można zrobić je niewielkim wysiłkiem. Dzięki temu można cieszyć się ich doskonałym smakiem, a przy okazji nie zamęczyć się podczas gotowania w kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ziemniaki po niemiecku

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 100 ml oliwy

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 4 łyżki octu winnego

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania pyrek ze skórki i dokładnego wyczyszczenia pod bieżącą wodą. Pokrój je na niewielkie ćwiartki i przełóż do miski z wodą . Przelej kartofle do garnka, dodaj soli i zagotuj. Po 15 minutach odsącz je z wody.

Musztardę, ocet winny, oliwę, szczypiorek, sól oraz pieprz wymieszaj w osobnej miseczce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zalej sosem ugotowane ziemniaki.

Wymieszaj kawałki ziemniaków z sosem. Przed podaniem ozdób je odrobiną świeżo siekanego szczypiorku i innymi ziołami czy dodatkami, np. pietruszką lub chilli, jeśli masz ochotę. Smacznego.

Ziemniaki w ziołach
undefined

Źródło: canva.com/haoliang, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: krolowakuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy