Smakosze.pl Przepisy Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności
Canva/gbh007

Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności

13 stycznia 2024

Rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak zimą dodaję do niego te dwie przyprawy, bo doskonale wzmacniają odporność. Zupa w takim wydaniu ma wyjątkowy smak i sprawia, że zimą nie chorują. Zróbcie rosół tak jak ja, cieszcie się pysznym smakiem i zdrowiem.

Rosół, który wzmacnia odporność

Rosół to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków . Doskonałe mięso, wywar i warzywa smakują wyśmienicie. Zupa rozgrzewa i ma też działanie lecznicze. Dodatkowo zimą podkręcam je przez dodanie tych dwóch przypraw. Co trafia do mojego rosołu? Dodaję do niego imbir i goździki. Efekt polecam każdemu.

Dzięki temu rosołowi wzmacniam odporność, a żadne przeziębienie nie jest mi straszne. Taka zupa doskonale też sprawdzi się podczas choroby. Imbir łagodzi ból gardła i rozgrzewa, a goździki wspomagają leczenie infekcji. Pomogą też, dokucza uporczywy kaszel . Ugotuj rosół z imbirem i goździkami, a szybciej wrócisz do zdrowia.

rosół
Canva/Yulija Furman
Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciasta

Jak ugotować rosół z imbirem i goździkami?

Składniki:

  • kurczak
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 5 goździków
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por

Przygotowanie rosołu zacznij od porcjowania kurczaka, zalania go w garnku 2 litrami wody i dodaniu pokrojonych warzyw. Nad palnikiem opal cebulę i dorzuć ją do garnka. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz moc palnika i po 40 minutach dodaj przyprawy.

Następnie dodaj pokrojony czosnek i gotuj jeszcze 20 minut. Po upływie tego czasu rosół możesz podawać. Porcję zupy posyp natką pietruszki. Możesz podawać z chlebem lub makaronem.

Rosół z imbirem i goździkami najlepszy na zimę

Tak przyrządzony rosół jadam zimą, bo zupa doskonale rozgrzewa . Imbir i goździki podkręcają smak rosołu i mają właściwości lecznicze. Polecam ten przepis na rosół, bo sprawdza się szczególnie zimą. Dzięki dodatkom wzmacniam odporność i łatwiej wracam do zdrowia.

Warto jeść tę zupę podczas przeziębienia, gdy dokucza kaszel i ból gardła. Imbir i goździki doskonale łagodzą te dolegliwości. Sprawiają, że łatwiej oddychać i szybciej się wraca do zdrowia. Ten rosół jest po prostu idealny na zimę. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę fasolową z kapustą. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na znakomity obiad z jajkami.

rosół
Canva/Paweł Rękas
Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
W Biedronce kompletnie poszaleli. Tylko dziś każdy może dostać 10 lub 20 zł, wystarczy spełnić 1 warunek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy