Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
Tomasz Strzelczyk znany youtuber kulinarny pokazał niedawno swój sposób na obiad. Jest on niezwykle pyszny i tani. Za główny składnik posłużą jajka. Przekonaj się sama.
Tani i prosty obiad Strzelczyka
Danie, które zaproponował youtuber, powinno być znane wszystkim. Kto nie jadł gotowanych jajek w sosie musztardowo chrzanowym, niech pierwszy rzuci widelcem. Mogłeś zetknąć się z nim w czasach dzieciństwa w szkolnej stołówce, a być może przygotowywała ci go także twoja babcia. Tym razem warto postawić na wariant od Tomasza Strzelczyka.
Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Obiad na bazie jajek
Za tym obiadem przemawia fakt, że nie potrzebujesz wielu składników i masy pieniędzy. Wystarczą jajka i parę innych dodatków, które z całą pewnością masz w lodówce.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 g masła
- 10 g mąki
- 250 ml śmietany 30%
- 10 g śmietany 18%
- 10 g musztardy francuskiej
- 10 g chrzanu ze słoika
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Jak zrobić tani obiad z jajek?
Przygotowanie obiadu, zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem jajek, posolić wodę, ułatwi to później ich obieranie. W czasie gotowania jaj możesz obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dopiero wtedy możesz wrzucić cebulę, którą będziesz smażyła do momentu jej zeszklenia. Dodaj starty ząbek czosnku i mąkę. Podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej śmietanę. Mieszaj, do momentu zgęstnienia.
Następnie dodaj musztardę, chrzan i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek, dodaj do sosu i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłącz kuchenkę, a do sosu dodaj gęstą osiemnastoprocentową śmietanę, wymieszaj.
Sos najlepiej podawać z bitymi ziemniakami, na których położysz jajka, a na końcu zalejesz sosem. Jajka możesz podobnie jak Strzelczyk, przekroić na pół lub podawać w całości. Oto patent na pyszny i tani obiad. Sprawdź, czy pamiętasz kulinarne hity PRL-u oraz jak skroić czas duszenia mięsa na gulasz.