Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.01.2024 16:47

Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze

strzelczyk jajka
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk znany youtuber kulinarny pokazał niedawno swój sposób na obiad. Jest on niezwykle pyszny i tani. Za główny składnik posłużą jajka. Przekonaj się sama.

Tani i prosty obiad Strzelczyka

Danie, które zaproponował youtuber, powinno być znane wszystkim. Kto nie jadł gotowanych jajek w sosie musztardowo chrzanowym, niech pierwszy rzuci widelcem. Mogłeś zetknąć się z nim w czasach dzieciństwa w szkolnej stołówce, a być może przygotowywała ci go także twoja babcia. Tym razem warto postawić na wariant od Tomasza Strzelczyka.

gotowane jajka.jpg
Canva/@anouchka

 

Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu

Obiad na bazie jajek

Za tym obiadem przemawia fakt, że nie potrzebujesz wielu składników i masy pieniędzy. Wystarczą jajka i parę innych dodatków, które z całą pewnością masz w lodówce.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g masła
  • 10 g mąki
  • 250 ml śmietany 30%
  • 10 g śmietany 18%
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 10 g chrzanu ze słoika
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić tani obiad z jajek?

Przygotowanie obiadu, zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem jajek, posolić wodę, ułatwi to później ich obieranie. W czasie gotowania jaj możesz obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę. 

Rozgrzej patelnię, wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dopiero wtedy możesz wrzucić cebulę, którą będziesz smażyła do momentu jej zeszklenia. Dodaj starty ząbek czosnku i mąkę. Podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej śmietanę. Mieszaj, do momentu zgęstnienia. 

Następnie dodaj musztardę, chrzan i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek, dodaj do sosu i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłącz kuchenkę, a do sosu dodaj gęstą osiemnastoprocentową śmietanę, wymieszaj. 

Sos najlepiej podawać z bitymi ziemniakami, na których położysz jajka, a na końcu zalejesz sosem. Jajka możesz podobnie jak Strzelczyk, przekroić na pół lub podawać w całości. Oto patent na pyszny i tani obiad. Sprawdź, czy pamiętasz kulinarne hity PRL-u oraz jak skroić czas duszenia mięsa na gulasz.

chrzan.jpg
Canva/@DebbiSmirnoff