Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciasta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.01.2024 14:37

Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciasta

Naleśniki po mistrzowsku
YouTube/@FastEasyRecipes

Jesteś smakoszem naleśników? Zrób to pyszne danie tak, jak mistrzowie kuchni. Do ciasta dodaj te dwa składniki, które sprawią, że naleśniki wyjdą obłędnie pyszne. Nigdy wcześniej nie jadłeś tak dobrego dania.

Naleśniki z mistrzowskiej receptury

Naleśniki przyrządzamy na śniadanie i na obiad. Robimy je na rozmaite sposoby. Są doskonałe na ostro i na słodko. Z pysznymi sosami i bez zbędnych dodatków. Chyba każdy kiedyś robił naleśniki. To danie wydaje się banalnie proste. 

Jednak mistrzowie kuchni mają na naleśniki wyjątkowy patent. Do ciast dodają składniki, które sprawiają, że naleśniki rozpływają się w ustach. Mowa o dodaniu cynamonu i wanilii. Teraz i ty możesz zrobić naleśniki jak mistrzowie kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Szybkie i łatwe przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

naleśniki
 YouTube/@FastEasyRecipes
Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Jak zrobić naleśniki z cynamonem i wanilią?

Składniki:

  • 60 g roztopionego masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki wanilii

Przygotowanie naleśników zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj cukier i sól. Zrób wgłębienie w mące i wbij w nie jajka. Składniki ubijaj i stopniowo wlewaj mleko i wodę. Teraz wlej roztopione masło i dalej ubijaj składniki.

Wsyp sekretne składniki, czyli cynamon i wanilię. Dobrze ubij i wlej jeszcze wodę, tak by ciasto nie było zbyt gęste. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki powinny uzyskać złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu od razu możesz je podawać. 

Naleśniki według przepisu mistrzów kuchni czarują smakiem

Naleśniki wychodzą pyszne, delikatne i cieniutkie. Po prostu rozpływają się w ustach i każdemu smakują. Pasuje do nich twarożek, owoce, czy słodkie sosy. Dzięki dodatkowi cynamonu i wanilii to danie zyskuje niepowtarzalny smak. 

Zrób w ten sposób naleśniki w swojej kuchni i zachwyć nimi domowników. Bez dokładek się nie obejdzie, a każdy będzie prosił o przepis. Pamiętaj, że o smaku tych naleśników stanowią cynamon i wanilia. Pisaliśmy o patencie na śniadanie z jajek i cebuli. Podawaliśmy przepis na proste gołąbki bez gotowania. 

naleśniki
 YouTube/@FastEasyRecipes