Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Każdy łasuch powinien sięgnąć po cytrynę, pokroić ją i zasypać cukrem na patelni. Efekt zrobi ogromne wrażenie. Powstanie smakołyk, którego nikt sobie nie odmówi. Czaruje smakiem i wygląda obłędnie.
Cytryna i efekt wow
Cytrynę zwykle dodaje do herbaty, a zdarza się, że sok też trafia do aromatycznych sosów. Jednak w ten sposób jeszcze nigdy nie wykorzystywałam cytryny w kuchni. Teraz każdemu polecam ten doskonały przepis. Wystarczy wziąć cytrynę, pokroić ją i zasypać cukrem na patelni. Jeszcze kilka składników i efekt zrobi wielkie wrażenie.
Powstanie doskonałe ciasto, które obłędnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będzie ozdobą każdego przyjęcia i podbije podniebienia smakoszy. Ciasto robi się w prosty sposób. Podobny przepis, tylko z pomarańczami zamiast cytryn, znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Tę fasolkę po bretońsku robię w 30 minut. Rozgrzewa i syci na długie godziny, wszystko bez namaczaniaJak zrobić ciasto z cytryną?
Składniki:
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- opakowanie herbatników
- kakao
Przygotowanie ciasta zacznij od wyszorowania cytryny i pokrojenia jej w plastry. Ułóż je na patelni, wsyp 3 łyżki cukru i dodaj wodę. Gotuj 5 minut i w tym czasie obracaj cytrynę z jednej na drugą stronę. Teraz do miski wbij jajko, dodaj pół szklanki cukru i zetrzyj skórkę cytryny.
Składniki dokładnie wymieszaj, dolej mleko i olej. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp cukier waniliowy i pokruszone herbatniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masłem wysmaruj miskę, ułóż na dnie i po bokach pokrojoną cytrynę.
Ciasto, które polubi każdy łasuch
Teraz do żaroodpornej miski wlej połowę ciasta, posyp je kakao i dołóż resztę ciasta. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie przełóż je na talerz. Efekt jest fenomenalny, bo na wierzchu ciasta i po bokach widoczne są plastry cytryny.
Wypiek prezentuje się okazale i jest bardzo smaczny. Zachwyca soczystością, smakiem wanilii, cytryny i kakao. Takie ciasto będzie wszystkim smakowało i szybko zniknie z talerzy. Zrobisz je szybko i zachwycisz rodzinę i gości. Pisaliśmy o tym, jak upiec doskonałe ciasto z brzoskwiniami. Polecaliśmy też legendarny przepis siostry Anastazji na faworki.