Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.01.2024 17:24

Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend

zupa fasolowa
youtube.com/@damiankuchniaodkuchni

Fasola uchodzi za problematyczny produkt ze względu na ciężar na żołądku po jej zjedzeniu. Ale z tym przepisem zupa fasolowa pozwala pominąć ten problem. Zdrowa zupa jest tania w przygotowaniu i świetnie rozgrzewa w zimowe dni.

Dobroczynna fasola

Fasola jest wyjątkiem w świecie jadalnych roślin. Podczas gdy większość warzyw to produkty niskokaloryczne, fasola jest sycąca i pożywna. Jest też bogata w białko i mikroelementy, a także w witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Dlatego warto sięgnąć po ten wszechstronny składnik.

Dzięki temu przepisowi przygotujemy z łatwością pożywną zupę, która świetnie ugasi apetyt każdego spragnionego szybkiego posiłku. Dodatek innych warzyw sprawi, że jest to jeszcze zdrowszy posiłek i warto dać mu szansę. Zupa może wystąpić w wariancie wegetariańskim, ale w naszym przepisie używamy kości na wywar.

Wywar warzywno-mięsny
fot. youtube.com/@damiankuchniaodkuchni
Upycham cytryny w słoiku i dodaję jeden składnik. To mój sposób na odporność, syrop z cebuli może się schować

Zupa fasolowa z kapustą

Trawienne konsekwencje jedzenia fasoli nie są zresztą nieuniknione. Jest sposób na pozbycie się substancji, które za nie odpowiadają. Jak przekonuje Damian, prowadzący kanał Kuchnia od kuchni na youtubie, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, wystarczy zrobić jedną prostą rzecz.

Składniki

  • ½ kg fasoli
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki oraz pęczek natki
  • Średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ dużego selera
  • Żeberka, wędzone kości lub porcja rosołowa
  • Główka kapusty włoskiej
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Zupa fasolowa – przygotowanie

Fasolę namaczamy przez noc i odcedzamy. Wylanie tej wody powoduje wypłukanie substancji, które odpowiadają za ciężkie uczucie na żołądku. Fasolę zalewamy nową wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

Do drugiego garnka z wodą wrzucamy kości z mięsem, marchew, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną) i kawałek selera. Dodajemy łyżeczkę soli, dwa liście laurowe, pięć ziaren ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzamy wywar i dolewamy do niego fasolę razem z wodą, w której się gotowała.

Kroimy kapustę w cienkie plastry. Mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) drobno kroimy. Zupę z powrotem doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy kapusta robi się miękka, dodajemy warzywa i dobrze mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu. 

Możemy zabielić zupę łyżką mąki lub startymi surowymi ziemniakami. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Po obgotowaniu przez chwilę dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i wyłączamy gaz pod garnkiem.

Dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać zielonej części pora i sprawdź, jak dużo wiesz o słodkościach.

szatkowanie kapusty
fot. youtube.com/@damiankuchniaodkuchni