Smakosze.pl Przepisy Zimowa surówka z marchewki z masłem orzechowym
canva/HandmadePictures, Getty Images

Zimowa surówka z marchewki z masłem orzechowym

26 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z marchewki jest obiadową klasyką, którą każdy zna i uwielbia. Idealnym sposobem, aby urozmaicić na nią przepis, jest przygotować ją z dodatkiem masła orzechowego. Dzięki niemu surówka nabiera idealnej konsystencji, a także staje się znacznie bardziej sycąca - co w czasie zimy jest bardzo wskazane.

Surówka z marchewki zachwyca swoją kruchością oraz słodkością, dlatego tak często podaje się ją do najróżniejszych potraw. Zazwyczaj nakłada się ją na talerz w obecności pieczonego kurczaka lub innych dań, których podstawą jest mięso. Poniżej mamy znacznie smaczniejszą wersję tej surówki.

Dzięki dodaniu do marchewki masła orzechowego dodatek obiadowy staje się bardziej kremowy oraz intensywniejszy w smaku. Takie cechy mogą być szczególnie pożądane zimą, kiedy organizmy ludzi potrzebują większej ilości kalorii. Bez nich łatwo o wychłodzenie oraz infekcje.

Przepis na surówkę z marchewki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • 2 marchewki

  • 3 cebule dymki

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich brzydkich liści i umycia jej pod bieżącą wodą. Następnie przekrój ją na pół, wytnij twardego głąba ze środka i poszatkuj kapustę nożem, lub mandolina do warzyw na cienkie paseczki.

Posiekaną kapustę przełóż do miski, obsyp sola i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz ją z nadmiaru wody i włóż do kolejnej czystej miski. Cebulę posiekaj w cienkie piórka i dodaj do kapusty.

Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć ją do reszty warzyw. Masło orzechowe wymieszaj równomiernie z jogurtem, dopraw sos świeżo mielonym czarnym pieprzem i wlej go do miski. Wymieszaj surówkę, schowaj na 30 minut do lodówki i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z marchewki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kucharkawbaletkach; dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy