Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany
Bób można jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Nieobrany jest znacznie zdrowszy. Zwolennicy usuwania łupiny uważają jednak, że jest zbyt twarda, by ją z przyjemnością spożyć. Podpowiadamy, jak przygotować warzywo, które zachwyci smakiem.
Bób w skórce jest zdrowy
Sycące warzywo strączkowe ma wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem roślinnego białka. Łupiny młodego bobu są też bogate w witaminę A, B6 oraz C. Z tego powodu dobrze jest nie pozbawiać produktu otoczki po ugotowaniu.
Twardość, na którą często skarżą się osoby preferujące jedzenie bobu bez łupiny, charakteryzuje raczej warzywo starsze , z końcówki sezonu. Ten trwa jednak bardzo krótko — jedynie w czerwcu i lipcu — i warto się pospieszyć.
Jak ugotować bób, by był zdrowy?
Najlepiej sprawdzi się przyrządzanie na parze. Tradycyjne gotowanie prowadzi do utraty nawet 40% zawartych w bobie witamin i minerałów. Dodawanie cukru czy masła, które w takich technikach wiele osób zaleca, jest zbędne.
Wystarczy dokładnie opłukać warzywo po przyniesieniu z targu, zawiesić sito na garnku z wrzątkiem i wsypać do niego porcję produktu. Po 9-12 minut będzie idealny. Bobu nie można rozgotowywać — podobnie jak makaron, najlepszy jest al dente.
Jak podać młody bób?
Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Ugotowane warzywo wrzućcie do ulubionej sałatki z sosem winegret lub wymieszajcie z oliwą czosnkową — będzie fantastyczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem bobu. Sprawdźcie patent Jakuba Kuronia z dodatkiem boczku. Być może skusi was też wersja smażona z aromatycznym serem żółtym.