Smakosze.pl Produkty Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany
canva/Koichi Yoshii

Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany

30 kwietnia 2023

Bób można jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Nieobrany jest znacznie zdrowszy. Zwolennicy usuwania łupiny uważają jednak, że jest zbyt twarda, by ją z przyjemnością spożyć. Podpowiadamy, jak przygotować warzywo, które zachwyci smakiem.

Bób w skórce jest zdrowy

Sycące warzywo strączkowe ma wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem roślinnego białka. Łupiny młodego bobu są też bogate w witaminę A, B6 oraz C. Z tego powodu dobrze jest nie pozbawiać produktu otoczki po ugotowaniu.

Twardość, na którą często skarżą się osoby preferujące jedzenie bobu bez łupiny, charakteryzuje raczej warzywo starsze , z końcówki sezonu. Ten trwa jednak bardzo krótko — jedynie w czerwcu i lipcu — i warto się pospieszyć.

Dietetyk bije na alarm. Przenigdy nie sięgaj po te ryby, są zanieczyszczone

Jak ugotować bób, by był zdrowy?

Najlepiej sprawdzi się przyrządzanie na parze. Tradycyjne gotowanie prowadzi do utraty nawet 40% zawartych w bobie witamin i minerałów. Dodawanie cukru czy masła, które w takich technikach wiele osób zaleca, jest zbędne.

Wystarczy dokładnie opłukać warzywo po przyniesieniu z targu, zawiesić sito na garnku z wrzątkiem i wsypać do niego porcję produktu. Po 9-12 minut będzie idealny. Bobu nie można rozgotowywać — podobnie jak makaron, najlepszy jest al dente.

Jak podać młody bób?

Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Ugotowane warzywo wrzućcie do ulubionej sałatki z sosem winegret lub wymieszajcie z oliwą czosnkową — będzie fantastyczne.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem bobu. Sprawdźcie patent Jakuba Kuronia z dodatkiem boczku. Być może skusi was też wersja smażona z aromatycznym serem żółtym.

Bób w skórce.png
canva/Taratorki
Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia
Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy