Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na smażony bób
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:59

Najlepszy przepis na smażony bób

Bób
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście. 

Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.

Podsmażany bób z parmezanem

Podsmażany bób jest genialną letnią przekąską lub dodatkiem do obiadu, który świeżym smakiem wspaniale podkreśla główne danie. Trikiem do uzyskania o wiele lepszego aromatu i koncentracji smaków, jest dodanie niewielkiej ilości parmezanu. 

Ser ten jest długo dojrzewający, bardzo słony i intensywny, a jego orzechowe nuty doskonale współgrają z orzeźwieniem płynącym z delikatnych fasolek bobu. Podając półmisek tego posiłku do stołu, sprawisz, że jego zawartość natychmiast zniknie w ustach głodnych współbiesiadników. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Przepis na smażony bób

Składniki: 

  • 300 g młodego bobu

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól morska 

  • świeżo mielony kolorowy pieprz 

  • 1 łyżka tartego parmezanu

Zacznij od wrzucenia bobu do osolonego wrzątku. Gotuj w nim fasolki od 5 do 10 minut, w zależności od poziomu twardości, jaki chcesz uzyskać. Następnie odcedź bób i przelej go zimną wodą. Jeśli masz młody bób, nie musisz obierać go z łupin. 

Na patelni rozpuść masło. Cebulę posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę i wrzuć ją do masła. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż cebula stanie się lekko przezroczysta. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj 2 minuty. 

Do patelni dodaj bób, pokrojoną natkę pietruszki i smaż przez kolejne 3 minuty. Mieszaj okazjonalnie, aby nic się nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posyp bób łyżką tartego parmezanu. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram