Najlepszy przepis na smażony bób
Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście.
Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.
Podsmażany bób z parmezanem
Podsmażany bób jest genialną letnią przekąską lub dodatkiem do obiadu, który świeżym smakiem wspaniale podkreśla główne danie. Trikiem do uzyskania o wiele lepszego aromatu i koncentracji smaków, jest dodanie niewielkiej ilości parmezanu.
Ser ten jest długo dojrzewający, bardzo słony i intensywny, a jego orzechowe nuty doskonale współgrają z orzeźwieniem płynącym z delikatnych fasolek bobu. Podając półmisek tego posiłku do stołu, sprawisz, że jego zawartość natychmiast zniknie w ustach głodnych współbiesiadników.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki
Przepis na smażony bób
Składniki:
300 g młodego bobu
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
Zacznij od wrzucenia bobu do osolonego wrzątku. Gotuj w nim fasolki od 5 do 10 minut, w zależności od poziomu twardości, jaki chcesz uzyskać. Następnie odcedź bób i przelej go zimną wodą. Jeśli masz młody bób, nie musisz obierać go z łupin.
Na patelni rozpuść masło. Cebulę posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę i wrzuć ją do masła. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż cebula stanie się lekko przezroczysta. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj 2 minuty.
Do patelni dodaj bób, pokrojoną natkę pietruszki i smaż przez kolejne 3 minuty. Mieszaj okazjonalnie, aby nic się nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posyp bób łyżką tartego parmezanu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl