Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

bób
canva/lengel76

Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas.

Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?

Przepis na aromatyczny bób według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 500 g młodego bobu

  • 5 ząbków czosnku

  • 120 g boczku wędzonego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)

  • 1 większy pomidor malinowy

  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

  • 20 g tartego parmezanu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie bobu według Jakuba Kuronia:

Bób płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Warto też wcześniej wymoczyć go przez noc, by uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nasiona przenosimy do garnka i zalewamy je czystą wodą w ilości wystarczającej do ich przykrycia.

Dodajemy gałązki koperku, 3 ząbki nieobranego czosnku oraz nieco soli. Doprowadzamy do wrzenia, po czy gotujemy na średnim ogniu przez 7 do 10 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, a następnie odcedzamy strączki i przenosimy je do wody z lodem. W ten sposób bób nie rozgotuje się i zachowa swój piękny, zielony kolor.

Przestudzone warzywo obieramy z łupiny. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Pomidora myjemy i kroimy go w drobną kostkę. Do miski wsypujemy oczyszczony i ugotowany bób, pomidora oraz boczek.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tarty ser. W szklance łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Sosem polewamy warzywa z boczkiem. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Po inne smakowite pomysły na bób zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam prosty patent na przyrządzenie go na patelni. Być może skusi was też ta receptura na aromatyczną pastę kanapkową z dodatkiem czosnku.

Bób według Kuronia spodoba się wielu smakoszom
canva/Materio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron