Złap za pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ten geniusz powinien dostać za to nagrodę
Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która zachwyca swoimi autorskimi przepisami, a do tego poradami kulinarnymi. Jej przepisy są szybkie, proste, a przede wszystkim są gwarancją niesamowitego smaku przygotowanego dania. Tym razem mamy Wam do zaproponowania pomysł na pyszną przystawkę od Ani.
Co warto przygotować na przystawkę?
Przystawka to bardzo ważne danie , które ma przygotować gości na główne potrawy. Dlatego warto przyrządzić coś, co już na początku spotkania wprawi naszych gości w osłupienie , np. podczas rodzinnego obiadu. Niedawno pisaliśmy o fantastycznym przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem zrobionym z serka śmietankowego z ziołami, sera żółtego i szczypiorku. Świetnie sprawdzi się także ich wersja z ketchupem, szynką i serem. Dla bardziej wymagających mamy jednak inną propozycję.

Ania Zyśk, która ma na swoim koncie wiele naprawdę wartościowych przepisów , dała wspaniały pomysł na przystawkę, która z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy jej spróbują. Przedstawiamy Wam zatem przepis na tatara z pomidorów.
Tatar z pomidorów od Anny zyśk
Ania Zyśk kolejny raz przedstawiła przepis , który finalnie zaskakuje prostotą , ale również niebagatelnością, a przede wszystkim smakiem. Do przygotowania tatara z pomidorów będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Tatar:
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80 g ogórków kiszonych
- 60 g cebuli
- sól
- pieprz
- cukier
- rozmaryn
Sos:
- 20 g musztardy
- 50 g jogurtu
- 10 g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
Pomysł na tatar bez mięsa
Tatar z pomidora to świetny pomysł na przystawkę , szczególnie jeśli na co dzień nie spożywamy mięsa. Przygotowanie takiej przekąski nie jest skomplikowane.
Krok 1 . Pomidory delikatnie nacinamy , zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki.

Krok 2 . Pomidory rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków .

Krok 3 . Cebulę i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, natomiast rozmaryn i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy pomidory, cebulę, ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok .

Krok 4 . Do blendera przekładamy jogurt, musztardę, oliwę, sok z cytryny, natkę pietruszki, a także dwa ząbki czosnku. Całość miksujemy na gładką masę .

Krok 5 . Tak przygotowanego tatara wykładamy na talerz , polewamy sosem i podajemy z pieczywem.

Sprawdź przepis na obiad z kapusty . Zobacz, jak pozbyć się mrówek z ogrodu .