Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Po prostu pokrój kapustę i włóż do garnka. Podziękujesz za ten przepis
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.03.2025 12:27

Po prostu pokrój kapustę i włóż do garnka. Podziękujesz za ten przepis

Kawałki kapusty umieszczone w misce
Fot. YouTube/We Cook Vegan

Książki kucharskie i Internet mają do zaproponowania wiele przepisów. Jednak to właśnie w sieci możemy zaobserwować obecność niecodziennych pomysłów na różne posiłki. Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania przepis na danie z kapusty, który szczególnie ucieszy osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Natomiast ze względu na niesamowity smak, każdy powinien tej potrawy spróbować. 

Co można zrobić z kapusty?

Kapusta to produkt, na którego bazie przygotowuje się wiele dań. W Polsce jest to bardzo popularny artykuł spożywczy. Jest to warzywo uprawiane na całym świecie, a kiedy nadchodzi czas jej zbiorów, wiele osób nie może się doczekać, kiedy wreszcie będą mogli zastosować ją w kuchni. Nic dziwnego. 

Kapusta jest składnikiem wielu aromatycznych dań, które podbijają podniebienia. Przede wszystkim można z niej przygotować pyszny tradycyjny polski bigos, który świetnie się nada na Poniedziałek Wielkanocny. Poza tym bez niej nie byłoby by również gołąbków. 

Tym razem jednak chcielibyśmy Wam zaproponować przepis na danie, które nie zawiera w sobie mięsa, co z pewnością ucieszy tych, którzy na co dzień go nie jedzą. Jest to przepyszna potrawa, w której główną rolę odgrywa właśnie kapusta. Koniecznie musicie zrobić to na obiad w piątek. 

Duża ilość pysznej kapusty
Fot. Canva/AppleBerryBlues
To pierwszy taki sklep w Polsce. Ludzie są wściekli

Niecodzienna kapusta na obiad

Obiad z kapusty to świetny pomysł na posiłek w piątkowe popołudnie. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału We Cook Vegan na YouTube.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1 pęczek selera
  • 100 pietruszki
  • 600 g surowego buraka
  • 1 łyżka kminu
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna białego i czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryczki chili

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszny obiad z kapusty?

Taki obiad bez mięsa to idealny przepis, jeśli nie wiecie, co ugotować w czasie Wielkiego Postu. Szczególnie że przygotowanie samego posiłku nie jest skomplikowane, a smak jest nieziemski. 

W pierwszej kolejności kroimy kapustę na ćwiartki i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej ziarna pieprzu białego i czarnego, nasiona kminu, liście laurowe i całość zalewamy wodą. Po tym wsypujemy dwie łyżeczki soli i jedną cukru. Wszystko dokładnie razem mieszamy. 

W kolejnym kroku przekładamy garnek z zawartością na kuchenkę i dusimy przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. 

W międzyczasie drobno siekamy pęczek selera i przekładamy do miski. Dodajemy nieposiekaną pietruszkę i pokrojonego na ćwiartki buraka. Doprawiamy łyżeczką papryczki chilli i dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanej mieszanki warzywnej przekładamy do garnka. Następnie starannie układamy w nim wcześniej duszone ćwiartki kapusty. W kolejnym kroku wsypujemy pozostałą część warzyw i ponownie układamy kapustę

Kapusta ułożona w garnku
Fot. YouTube/We Cook Vegan

Całość zalewamy wywarem, w którym gotowało się wcześniej warzywo. Robimy to przez sitko, aby pozbyć się ziaren pieprzu i liści laurowych. 

Taką mieszankę przykrywamy talerzem, a następnie jeszcze przykrywką i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 7-10 dni. Po upływie tego czasu wyjmujemy kawałki kapusty i podajemy z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniaczkami. 

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na gołąbki.

Kapusta w zalewie warzywnej
Fot. YouTube/We Cook Vegan