To danie wielkanocne od Rączki to mistrzostwo. Kucharz zdradził najprostszy przepis

Wielkanoc coraz bliżej, więc to idealny moment, aby poznać przepisy na dania, które powinny znaleźć się w świątecznym menu. Jedno z nich znaleźliśmy wśród receptur jednego ze znanych kucharzy i trzeba przyznać, że jest naprawdę niezwykłe. Gości zachwyci nie tylko smakiem, ale i formą podania. W przysmaku nie zabraknie także tego, co być powinno, czyli jajek. Wypróbuj łatwy przepis, a będziesz przyrządzać to danie co roku.
Nietypowe wielkanocne danie
Wiele gospodyń na długo przed świętami zastanawia się, co zrobić na Wielkanoc, aby zaskoczyć rodzinę smacznym przysmakiem. Na świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim tradycyjnych i dobrze znanych dań, ale często pokusa, aby przygotować coś mniej popularnego, jest większa. Wtedy rozpoczynają się poszukiwania idealnego przepisu.
Każdemu, kto lubi eksperymenty i niecodzienne połączenia smakowe, polecamy przepis słynnego Remigiusza Rączki. Kucharz od lat dzieli się swoimi sposobami w programach kulinarnych, a w ostatnim czasie robi to również poprzez autorski kanał na platformie YouTube. W jednym z udostępnionych filmów pokazał, jak przygotować terrinę ze szpinakiem.
Terrina jest w Polsce mało znanym daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Najczęściej ma ono formę pasztetu lub galaretki. Remigiusz Rączka nie używa jednak do przygotowania mięsa, a rybę i szpinak, dzięki czemu przysmak jest lekki i obłędnie smaczny. Dzięki precyzyjnym poradom kucharza terrinę można przygotować w łatwy sposób. Danie podaj na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona.
Na Wielki Piątek podaj te kotlety na obiad. Tanie, szybkie i bez grama mięsaWielkanocne danie z kilku składników
Do przygotowania terriny niezbędny będzie przede wszystkim świeży szpinak, wędzony łosoś oraz ser mascarpone. Te trzy składniki odpowiadają za główny smak dania, ale niezbędne będą także inne produkty, które nadadzą całości odpowiedniej konsystencji. W tym wypadku będzie to żelatyna. Jak na wielkanocne danie przystało, w składzie nie zabraknie także jajek.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg sera mascarpone
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 6 ząbków czosnku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 10 łyżeczek żelatyny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Przepis na terrinę ze szpinakiem
Krok 1. Do kubka wsyp żelatynę. Zalej ją odrobiną zimnej wody i rozpuść. Miskę przełóż do garnka z wodą i gotuj ją w tak zwanej kąpieli wodnej.

Krok 2. Umyty szpinak przełóż do miski. Dodaj obrane ząbki czosnku i za pomocą blendera wymiksuj składniki.

Krok 3. Do jednolitej szpinakowej masy dodaj połowę sera mascarpone. Przypraw pieprzem, solą i ponownie za pomocą blendera połącz składniki.

Krok 4. Do drugiej miski przełóż pozostały ser. Dopraw go gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Wymieszaj. Przełóż połowę przygotowanej na początku żelatyny. Mieszając, połącz składniki w jednolitą masę.

Krok 5. Foremkę typu keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Umyty koperek podziel na mniejsze gałązki i rozłóż go na spodzie formy. Ułóż na nim masę z mascarpone i równomiernie rozprowadź.

Krok 6. Z jednej strony foremki ułóż w rzędzie ugotowane jajka. Obok nich ułóż łososia.

Krok 7. Do masy szpinakowej wlej żelatynę i wymieszaj. Następnie przełóż ją do formy i równomiernie rozprowadź.

Krok 8. Terrinę włóż na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Dopiero po czasie możesz ją wyciągnąć z formy, kroić na kawałki i podawać na Wielkanoc.
Na nadchodzące święta polecamy także wyśmienity pasztet przepisu Rączki, a także pierożki- różyczki. Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej!






































