Smakosze.pl Przepisy Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
canva/Ansgar Kossowski

Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje

27 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na jesienne danie obiadowe, kolację na ciepło lub spotkanie w większym gronie? Koniecznie przygotuj rozgrzewający, złocisty bigos z dodatkiem mielonej kurkumy i suszonych grzybów. Danie jest absolutnym hitem, bo dodatkowo wzmacnia odporność.

Bigos jest pożywnym daniem, idealnym na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy na następny dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą. Bigos możemy również zamrozić i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko mamy na niego ochotę.

Najsmaczniejszy bigos przygotujemy, kiedy rozłożymy gotowanie na dwa dni . Pierwszego dnia podduszamy dwa rodzaje kapusty z marchewką i przyprawami, namaczamy również suszone grzyby. Następnego dnia przygotowujemy wkładkę mięsną i łączymy ją z miękką kapustą, dusimy wolno na małym ogniu i doprawiamy aromatycznymi przyprawami.

Jesienią dodajmy do bigosu łyżeczką mielonej kurkumy, tak, jak robi to ciocia Asia. Mielona przyprawa nie jest wyczuwalna w potrawie, a dzięki niej bigos będzie miał rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Tak przygotowane danie jest idealne na jesienne słoty.

Bigos z kiszonej i białej kapusty z mięsem, grzybami suszonymi i kurkumą

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • ok. 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • papryka mielona słodka

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • sól, pieprz

  • łyżka domowego smalcu do smażenia

Jak zrobić obłędny bigos o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach?

Kapustę zwykłą i kiszoną poszatkuj drobno, przełóż do większego garnka, dodaj starte na tarce marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Wlej szklankę bulionu i duś pod przykryciem na małym ogniu około 2,5 godziny.

Bigos co jakiś czas przemieszaj i odstaw na całą noc. Grzyby włóż do miski, zalej zimną wodą i również odstaw, żeby zmiękły . Następnego dnia grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty razem z wodą po moczeniu, wymieszaj.

Posiekaj cebulę i czosnek. Łopatkę i kiełbasę pokrój na kawałki. Na smalcu podsmaż najpierw łopatkę, następnie dodaj kiełbasę i smaż kilka minut. Na koniec dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu do zrumienienia.

W tym czasie podgrzej w garnku przygotowaną wcześniej kapustę, dodaj wkładkę mięsną, kurkumę i duś całość pod przykryciem jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Bigos dopraw do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem.

Jesienne potrawy są pełne smaku i aromatu. Przygotuj również wątróbkę z borowikami oraz pieczone udka z kurczaka z jabłkiem i cebulą . Te dania zachwycają smakiem.

Bigos
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy