Znana cukiernia zamyka się po 87 latach działalności. Powód wyciska łzy
Cukiernia Adam Mrozek z Katowic niedługo zakończy swoją działalność. 87 lat doświadczenia nie wystarczyło, by sprostać zmianom, jakie w ostatnich latach wstrząsnęły gastronomią. Powodem decyzji są przede wszystkim koszty mediów i malejące obroty.
Cukiernia zamyka się po 87 latach
Zamknięcia lokali, jakie towarzyszą na w postpandemicznym czasie, są bolesne. Upadają bowiem nie tylko miejsca otwarte w ostatnich latach, ale też cieszące się sporą popularnością i długim stażem na rynku gastronomicznym. Do tej drugiej kategorii zdecydowanie należy zaliczyć cukiernię Adam Mrozek, działającą w Katowicach od 87 lat.
Lokal otwarty został w roku 1936, a więc przetrwał zarówno II wojnę światową, transformację ustrojową w Polsce, jak i — ostatnio — pandemię COVID-19. Sytuacja, jaka panuje na rynku w ostatnim czasie, spowodowała jednak, że właściciele podjęli trudną decyzję o zakończeniu prowadzenia biznesu.
Cukiernia znika przez wysokie rachunki
Wieloletnie tradycje cukiernicze, choć przyciągają sporo chętnych, nie uodparniają na szalenie zmienne warunki prowadzenia działalności. Powód zamknięcia prowadzonego przez niemal 90 lat lokalu jest prozaiczny — zbyt wysokie rachunki:
Podjęliśmy tę decyzję ze względu na ciągłe rosnące koszty utrzymania cukierni, a niestety obroty firmy drastycznie zmalały i nie chcemy popadać w długi - wyjaśniają właściciele cukierni Adam i Iwona Mrozek
Właściciele cukierni podeszli do sytuacji z rozsądkiem. Choć z pewnością nie będzie im łatwo żegnać się ze stałymi klientami, którzy nie ukrywają zdziwienia rozwojem wypadków:
Już nie mam siły kombinować, skąd wziąć pieniądze na kolejne podwyżki ZUS-u i opłat za prąd i gaz — wyznał w komentarzach pod wpisem na Facebooku cukierni Adam Mrozek.
Entuzjaści ich słodyczy będą musieli pogodzić się z faktem, że nadchodzi ostatnia okazja, by się nimi cieszyć.
Cukiernię możecie urządzić w domu
Wypieki z lokali gastronomicznych osiągają ceny niemal astronomiczne. Nic dziwnego, że coraz mniej osób, kusi się na nabycie ulubionych przysmaków. Na szczęście wiele z nich można zrobić samodzielnie.
Smakosze, którzy lubią zjeść słodkie co nieco, powinni zwrócić uwagę na pyszne tiramisu bez pieczenia — jest proste w wykonaniu i zachwyca kremową konsystencją. Być może spodoba się wam również znakomite ciasto siostry Anastazji z biszkoptem, truskawką i masą budyniową.
Źródło: businessinsider.com, eska