Zniewalające placki z świeżej kapusty, idealne na szybką kolację
Placki można przygotować na rozmaite sposoby. Najczęściej sięgamy po specjały na bazie ziemniaków. Dziś wypróbujemy przepis na placki, w których zagości między innymi kapusta. Danie momentalnie znika z talerzy.
Placki ze świeżej kapusty są nie lada smakołykiem. Nawet najbardziej wymagający wielbiciele kulinariów nie będą mogli się im oprzeć. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki z kapusty zachwycą domowników
Smakowite placki wiele razy gościły na naszym portalu. W jednym z wcześniejszych artykułów podzieliliśmy się recepturą na przysmak z gotowanych ziemniaków . Tym razem placki przyrządzimy zupełnie inaczej.
Placki z kapusty smakują obłędnie. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu, poradzą sobie z tym przepisem . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
4 jajka
-
100 g kapusty
-
marchewka
-
cebula
-
50 g korzenia selera
-
80 g mąki pszennej
-
15 ml sosu sojowego
-
1 cm imbiru
-
sól
-
pieprz
-
15 ml oleju
Prosty przepis na fantastyczne placki z kapusty
Na początku jajka roztrzepujemy w misce. Stopniowo wzbogacamy je o mąkę. Dodajemy sos sojowy oraz starty imbi r. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną dokładnie mieszamy.
Kapustę drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą. Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Rozdrobnione warzywa dodajemy do masy jajecznej . Wszystko mieszamy. Nasze placki są już prawie gotowe.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na niego partie ciasta. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe smakołyki umieszczamy na papierowych ręcznikach. Placki z kapusty doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ten wyśmienity dodatek do dań .
(Canva / iko636)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla