Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialny patent Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne
Monika Dec
Monika Dec 18.07.2021 02:00

Genialny patent Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne

cucumbers-4548039 1920
pixabay/Emilia_Baczynska

Sezon na ogórki trwa! Dlatego, warto z niego skorzystać! Swój patent na kultowe "małosolne" zdradził jakiś czas temu sam Karol Okrasa. Jaki jest patent słynnego kucharza na ten wyjątkowy przetwór?

Lato to z pewnością ulubiona pora roku wielu smakoszy! Jest to czas, w którym mogą oni cieszyć się licznymi smakołykami. W końcu nic nie smakuje tak jak ogórki, pomidory czy fasolka szparagowa z własnej działki.

Wakacje sprzyjają również przygotowaniu domowych przetworów, które ucieszą zimą zarówno starszych, jak i tych nieco młodszych smakoszy. Poniżej prezentujemy przepis na uwielbiane ogórki małosolne autorstwa popularnego kucharza - Karola Okrasy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne

Lista składników:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 2 baldachy kopru

  • 4 ząbki czosnku

  • 7 sztuk liści porzeczki

Zalewa:

  • 5 l wody

  • 2 łyżki gorczycy

  • 7 łyżek soli

Dodatkowo:

  • zimna woda do zalania ogórków

  • kamionkowe naczynie lub słoik

Sposób wykonania:

Na początek zalej zimną wodą ogórki w misce. Do drugiego naczynia przegotowaną wodę wraz z solą i gorczycą. Na dnie kamionki lub słoika ułóż kiper, pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, ząbki czosnku oraz liście porzeczki.

Odcedź ogórki i ułóż je na płasko w kamionce, przekładając naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Przykryj naczynie i ostaw w chłodne miejsce na około 3 dni. Smacznego!

Polecamy również przepis na ogórki konserwowe oraz wyborną paprykę po chorwacku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źrodło: kuchnia lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: