Smakosze.pl
cucumbers-4548039 1920

pixabay/Emilia_Baczynska

Genialny patent Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na ogórki trwa! Dlatego, warto z niego skorzystać! Swój patent na kultowe "małosolne" zdradził jakiś czas temu sam Karol Okrasa. Jaki jest patent słynnego kucharza na ten wyjątkowy przetwór?

Lato to z pewnością ulubiona pora roku wielu smakoszy! Jest to czas, w którym mogą oni cieszyć się licznymi smakołykami. W końcu nic nie smakuje tak jak ogórki, pomidory czy fasolka szparagowa z własnej działki.

Wakacje sprzyjają również przygotowaniu domowych przetworów, które ucieszą zimą zarówno starszych, jak i tych nieco młodszych smakoszy. Poniżej prezentujemy przepis na uwielbiane ogórki małosolne autorstwa popularnego kucharza - Karola Okrasy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis Okrasy na idealnie chrupkie ogórki małosolne

Lista składników:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 2 baldachy kopru

  • 4 ząbki czosnku

  • 7 sztuk liści porzeczki

Zalewa:

  • 5 l wody

  • 2 łyżki gorczycy

  • 7 łyżek soli

Dodatkowo:

  • zimna woda do zalania ogórków

  • kamionkowe naczynie lub słoik

dumplings-3437689 1920

Obłędny przepis na pierogi ruskie z koperkiem

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Na początek zalej zimną wodą ogórki w misce. Do drugiego naczynia przegotowaną wodę wraz z solą i gorczycą. Na dnie kamionki lub słoika ułóż kiper, pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, ząbki czosnku oraz liście porzeczki.

Odcedź ogórki i ułóż je na płasko w kamionce, przekładając naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Przykryj naczynie i ostaw w chłodne miejsce na około 3 dni. Smacznego!

Polecamy również przepis na ogórki konserwowe oraz wyborną paprykę po chorwacku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źrodło: kuchnia lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

Przepisy

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z puree z dyni

Czytaj więcej >
Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >