Smakosze.pl Przepisy Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku
canva/Image Professionals GmbH

Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku

7 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli planujecie robić tort, musicie wiedzieć, że nie trzeba do niego dodawać cukru. Przetestujcie zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru. Ma głęboki, miodowy smak, dzięki cennemu, tradycyjnemu dodatkowi. Możecie go przełożyć kremem lub upiec go z dodatkiem owoców. Z pewnością was zachwyci.

Miód, bo o nim mowa, jest tak samo słodki, jak cukier, jednak zawiera wiele cennych składników. Oczywiście najzdrowszy jest jedzony bez obróbki termicznej, bo wtedy ma leczniczą moc. Gdy zaś dodamy go do ciasta, np. zastępując nim cukier, wypiek nabierze ciekawego smaku i dłużej pozostanie świeży.

Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim, miodowym smaku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 100 g miodu płynnego

  • szczypta soli

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 80 g mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z miodem. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Do piany z białek dodaj żółtka z miodem, delikatnie wymieszaj. Dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt dobrze wystudź i przygotuj z niego tort lub przełóż go ulubioną, słodką masą.

Wskazówka:

Biszkopt łatwiej przekroisz na blaty, jeśli nie będzie superświeży. Dlatego najlepiej upiecz go 1-2 dni wcześniej, niż planujesz zrobić tort.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na biszkopt cytrynowy , a także na biszkopt z patelni .

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kucharkawbaletkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy