Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:42

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

Biszkopt z patelni
canva/vkuslandia, Getty Images

Istnieje mnóstwo wersji klasycznych ciast, które nie wymagają pieczenia, lecz mało kto zdaje sobie sprawę, że można przygotować puszysty biszkopt bez piekarnika. Poniżej zdradzamy recepturę na biszkopt z patelni, który zachwyca delikatnością i puszystością. Idealnie nadaje się jako sposób na szybkie i smaczne śniadanie - możesz podać go z owocami, jogurtem oraz odrobiną miodu.

Biszkopt z patelni może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak warto mieć go w zanadrzu z dwóch powodów. Po pierwsze można zrobić go w błyskawicznym tempie i nie potrzeba do tego ciasta dużej ilości pracy - w skrócie jest idealnym śniadaniem nawet dla zabieganych, którzy mają ochotę przy okazji na coś nowego.

Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie wymaga wsypania mnóstwa cukru. Jeśli więc chcesz ograniczyć jego obecność w swojej diecie lub zwyczajnie słodzisz ciasto innym słodzikiem, biszkopt z patelni przychodzi z pomocą. W smaku i fakturze jest nierozpoznawalny od zwykłego wypieku.

Przepis na biszkopt z patelni

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • troszkę soli

  • łyżeczka oleju rzepakowego

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera ze szczyptą soli. Dodawaj do nich następnie żółtka jedno po drugim, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp przesianą mąkę oraz mleko, również cały czas mieszając.

Na patelnię wlej łyżkę oleju i dokładnie rozprowadź go po wszystkich ściankach. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wylej na nią masę. Gdy od spodu stanie się złoto-brązowy, jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę.

Obróć go przykładając do wierzchu talerz i przekręcając całą patelnię, przełóż ciasto na osobną stronę. Smaż biszkopt, aż uzyska taki sam kolor. Po usmażeniu przełóż ciasto na talerz, obsyp owocami, bitą śmietaną oraz miodem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Biszkopt z patelni

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rozowapatera.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram