Zaskakujące zastosowanie w kuchni żółtka
Najzwyklejsze żółtka z jajek kurzych skrywają w sobie więcej możliwości, niż mogliśmy przewidzieć. Okazuje się bowiem, że po specjalnym zakonserwowaniu ich w mieszance soli i cukru, zmieniają swoją konsystencję i stają się podobne do dojrzałego sera. Dzięki temu stanowią doskonały substytut parmezanu.
Geneza suszonych żółtek jest wyjątkowo długa - historycy kulinarni, tacy jak Daphne Chen z portalu chowhound.com, twierdzą, że pierwsze wzmianki o takim konserwowaniu jajek pochodzą z zapisków chińskich datowanych na V wiek. Wtedy sposób ten wykorzystywano głównie do wydłużania ich przydatności do spożycia.
Suszone żółtka jaj są prawdziwą rewolucją kulinarną
Współcześnie, żółtka te ponownie zdobyły popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie około 5 lat temu zaczęły pojawiać się w wielu programach i czasopismach kulinarnych. Amerykańscy szefowie kuchni uważają bowiem, że przygotowywanie takich delikatesów z najbardziej pospolitych produktów, jak zwykłe żółtka, jest prawdziwą sztuką wartą kultywowania.
Na czym polega cały proces suszenia? Mogłoby się wydawać, że jest on bardzo skomplikowany - w praktyce wymaga jedynie cierpliwości i czasu. Suszenie żółtek trwa wszak ponad tydzień, jednak poza uprzednim umieszczeniem ich w mieszance soli i cukru, nie trzeba nic robić.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najnowsze promocje, które pozwolą zrobić tańsze zakupy w Biedronce. W tym tekście z kolei zdradzamy jaki wpływ na nasz organizm ma picie soku z ziemniaków i innych warzyw.
Jak przygotować peklowane żółtka?
Składniki:
-
10 żółtek jaj kurzych
-
1 kilogram soli
-
1 kilogram cukru
-
blacha do pieczenia lub inne płaskie i głębokie naczynie
Na początku wymieszaj w misce cukier i sól. Ważne, aby mieszanka była równomiernie połączona. Następnie połowę cukru i soli rozsyp na blaszce. Za pomocą łyżki zrób w kryształach 10 wgłębień wielkości żółtek, aby miały one styczność z solą i cukrem na całej swojej powierzchni.
Do każdego wgłębienia włóż po jednym żółtku. Drugą połową mieszanki peklującej zasyp żółtka. Zakryj pojemnik folią spożywczą i wstaw go do lodówki na 8 dni. Po marynowaniu odkop żółtka, odsyp je z nadmiaru mieszanki i wstaw do piekarnika na najmniejszą temperaturę. Grzej je do momentu, gdy powierzchnia żółtka przestanie uginać się pod naciskiem.
Do czego wykorzystać marynowane żółtka?
W takiej odsłonie żółtko staje się doskonałym dodatkiem do makaronów, sałatek czy past kanapkowych. Z powodzeniem zastępuje klasyczny tarty parmezan w daniach kuchni włoskiej. Dzięki konserwacji żółtko ma charakterystyczny, intensywny smak, który spodoba się fanom płynnego żółtka. Świetnie spisuje się także jako posypka do steków - dodatkowy smak umami znacznie zwiększa przyjemność z jedzenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: chowhound.com; bonappetit.com