Zrób ciasto jak na pierogi i przygotuj mięsny farsz. Danie zachwyci całą rodzinę
Polska kuchnia jest niewątpliwie bogata w różnego rodzaju pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem. Pierogi czy bigos to dania, które są znane na cały nasz kraj i nie tylko. Jednak czasami warto wzbogacić naszą dietę o posiłki wywodzące się z zagranicy. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne gruzińskie chinkali z wołowiną.
Czym jest chinkali?
Chinkali to gruzińska potrawa , której ciasto jest bardzo podobne do tego, z którego robi się nasze polskie pierogi . Danie to wywodzi się z Gruzji. Pierożki chinkali mają nietypowy kształt oraz bardzo bogate wnętrze. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do przygotowania , jednak wcale tak nie jest.
Ta gruzińska potrawa charakteryzuje się farszem , na który składają się między innymi mięso, ser, warzywa, przyprawy i bulion. Takie połączenie daje efekt w postaci niesamowitego smaku i na pewno podbije wasze podniebienia .
![Chinkali podane w małej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Chinkali_71074e0acc.jpg)
Chinkali, czyli gruzińskie pierogi
Przepis na chinkali nie jest skomplikowany, a efekt smakowy jest piorunujący . Do przygotowania takich pierożków będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 gr mąki pszennej typ 450
- 1 żółtko
- 200 gr ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 300 ml bulionu
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować gruzińskie chinkali?
Jak zrobić chinkali? Na początku może się to wydawać trudne do przygotowania, jednak wystarczą tylko chęci .
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny z podstawowego przepisu i odstawiamy do przestygnięcia . W międzyczasie obieramy cebulę i marchewkę, ścieramy na małych oczkach tarki, natomiast kolendrę drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starte warzywa oraz kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
Podczas mieszania i ugniatania mięsa, stopniowo dolewamy bulion. Mięso ugniatamy do momentu, aż wchłonie cały bulion i uzyskamy jednolitą masę . Tak przygotowany farsz odstawiamy na bok.
Bierzemy się za ciasto . Do osobnej miski przekładamy mąkę, żółtko, olej i wlewamy ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy. Masa powinna wyjść troszkę twardsza od ciasta na pierogi. Rozwałkowujemy je na płasko tak, aby uzyskać wysokość 3-5 mm .
Następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Do środka każdego kółeczka przekładamy jedną łyżkę stołową farszu. Ciasto zlepiamy tak, aby uzyskało kształt sakiewki .
![Surowe chinkali gotowe do ugotowania](https://images.iberion.media/images/origin/Surowe_chinkali_ebaa9f217a.jpg)
Chinkali wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 10 minut .
Gotowe pierogi wyjmujemy ostrożnie z wody i odkładamy na talerz.
![Ugotowane chinkali.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Ugotowane_chinkali_8158437c24.jpg)
Sprawdź przepis na sernik baskijski . Zobacz, jak skutecznie wyczyścić przypalony garnek .