Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety

Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.
Roladki wieprzowe na obiad
Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Używamy go do rozmaitych obiadów, w tym niezwykle często na kotlety schabowe. Jednak jest to mięso bardzo uniwersalne i warto próbować wielu przepisów na nie.
Jednym z nich są takie roladki. Klasyka polskiej kuchni – ogórki kiszone, boczek i schab. Wszystko duszone w śmietanie z musztardowym posmakiem.

Duszony schab wieprzowy
Obiad taki jest zdrowszy nie tylko dzięki ogórkom kiszonym – naturalnemu probiotykowi i skarbnicy witamin. Duszenie mięsa zamiast smażenia to także mniej substancji, które wytrącają się w wysokiej temperaturze. Namoczmy więc kilka wykałaczek w zimnej wodzie i poupinajmy schab w takie apetyczne roladki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 100 g boczku parzonego
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki musztardy
- Sól, pieprz, olej rzepakowy

Obiad z duszonego schabu
Schab nakrywamy folią spożywczą. Rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy na bok, by lekko się zamarynował.
Boczek kroimy w niezbyt grube plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli skóra jest bardzo gruba i twarda, można obrać je przed pokrojeniem.
Po dwa plasterki boczku układamy na każdym z kotletów. Na nich kładziemy dwie ćwiartki ogórka. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami namoczonymi w wodzie.

Duszone roladki wieprzowe
Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Obsmażamy mięso na rumiano. Obracamy je, by były zarumienione z każdej strony.
Do rondelka wlewamy śmietanę. Zmniejszamy moc palnika i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 20 minut.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Roladki wyjmujemy na półmisek i podajemy na obiad polane sosem, który pozostał na patelni.
Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski.






































