Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.02.2025 22:00

Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety

kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/New Africa

Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.

Roladki wieprzowe na obiad

Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Używamy go do rozmaitych obiadów, w tym niezwykle często na kotlety schabowe. Jednak jest to mięso bardzo uniwersalne i warto próbować wielu przepisów na nie.

Jednym z nich są takie roladki. Klasyka polskiej kuchniogórki kiszone, boczek i schab. Wszystko duszone w śmietanie z musztardowym posmakiem.

schab z polędwicą i boczkiem
Fot. Canva
Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

Duszony schab wieprzowy

Obiad taki jest zdrowszy nie tylko dzięki ogórkom kiszonym – naturalnemu probiotykowi i skarbnicy witamin. Duszenie mięsa zamiast smażenia to także mniej substancji, które wytrącają się w wysokiej temperaturze. Namoczmy więc kilka wykałaczek w zimnej wodzie i poupinajmy schab w takie apetyczne roladki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 100 g boczku parzonego
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, olej rzepakowy
zwinięta roladka
Fot. Canva

Obiad z duszonego schabu

Schab nakrywamy folią spożywczą. Rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy na bok, by lekko się zamarynował.

Boczek kroimy w niezbyt grube plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli skóra jest bardzo gruba i twarda, można obrać je przed pokrojeniem.

Po dwa plasterki boczku układamy na każdym z kotletów. Na nich kładziemy dwie ćwiartki ogórka. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami namoczonymi w wodzie.

roladki schabowe - składniki
Fot. Canva

Duszone roladki wieprzowe

Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Obsmażamy mięso na rumiano. Obracamy je, by były zarumienione z każdej strony.

Do rondelka wlewamy śmietanę. Zmniejszamy moc palnika i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 20 minut.

Sos doprawiamy solą i pieprzem. Roladki wyjmujemy na półmisek i podajemy na obiad polane sosem, który pozostał na patelni.

Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski.

rolady schabowe
Fot. Canva