Biorę schab i ogórki. 100 razy lepsze niż kotlety
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/1920/schab1_38eeea4f4c.jpg)
Roladki z mięsa wieprzowego z soczystym farszem to doskonały sposób na obiad. Używamy popularnego i taniego mięsa – schabu, ale danie wychodzi o wiele ciekawsze niż zwykłe kotlety.
Roladki wieprzowe na obiad
Schab wieprzowy to jedno z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Używamy go do rozmaitych obiadów, w tym niezwykle często na kotlety schabowe. Jednak jest to mięso bardzo uniwersalne i warto próbować wielu przepisów na nie.
Jednym z nich są takie roladki. Klasyka polskiej kuchni – ogórki kiszone, boczek i schab. Wszystko duszone w śmietanie z musztardowym posmakiem.
![schab z polędwicą i boczkiem](https://images.iberion.media/images/origin/schab5_64328af39c.jpg)
Duszony schab wieprzowy
Obiad taki jest zdrowszy nie tylko dzięki ogórkom kiszonym – naturalnemu probiotykowi i skarbnicy witamin. Duszenie mięsa zamiast smażenia to także mniej substancji, które wytrącają się w wysokiej temperaturze. Namoczmy więc kilka wykałaczek w zimnej wodzie i poupinajmy schab w takie apetyczne roladki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 100 g boczku parzonego
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki musztardy
- Sól, pieprz, olej rzepakowy
![zwinięta roladka](https://images.iberion.media/images/origin/schab4_a7c52bd134.jpg)
Obiad z duszonego schabu
Schab nakrywamy folią spożywczą. Rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Odkładamy na bok, by lekko się zamarynował.
Boczek kroimy w niezbyt grube plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli skóra jest bardzo gruba i twarda, można obrać je przed pokrojeniem.
Po dwa plasterki boczku układamy na każdym z kotletów. Na nich kładziemy dwie ćwiartki ogórka. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczkami namoczonymi w wodzie.
![roladki schabowe - składniki](https://images.iberion.media/images/origin/schab2_0b564ad19d.jpg)
Duszone roladki wieprzowe
Na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Obsmażamy mięso na rumiano. Obracamy je, by były zarumienione z każdej strony.
Do rondelka wlewamy śmietanę. Zmniejszamy moc palnika i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 20 minut.
Sos doprawiamy solą i pieprzem. Roladki wyjmujemy na półmisek i podajemy na obiad polane sosem, który pozostał na patelni.
Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski.
![rolady schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab3_49b289910a.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![krokiety z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_9b3d5c93bd.jpeg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Obtaczanie kotletów schabowych w mące](https://images.iberion.media/images/origin/Obtaczanie_kotletow_2faaaae7ca.jpg)
![filet z kurczaka na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_na_obiad_630d507268.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![Pyszne cynaderki podane w białym głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Cynaderki_b73ce77c92.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![kotlet schabowy na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety1_f26750e6fb.jpg)
![Danie zrobione z mięsa mielonego i ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_1fec3d27a3.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![Cebule w garnku z wodą](https://images.iberion.media/images/origin/Cebule_0b26580553.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![Masa na mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Masa_na_mielone_adb76f9011.jpg)
![kulki mięsa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/kulki1_f4182b3ab9.jpg)
![Mięso i inne dodatki z rosołu w głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_z_rosolu_a7f29d60ac.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![Czerwona kapusta podana na dużym talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Czerwona_kapusta_a7a5a7b1bb.jpg)
![Zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Zupka_7be82d6cb1.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_57afac4459.jpg)
![Wywar zupy](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_931ff27f5d.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![Surówka z kiszonej kapusty podana w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_z_kiszonej_kapusty_1a70172581.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Nieoznakowany radiowóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nieoznakowany_radiowoz_7adb18f7d7.png)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![rewolucja na polskiej kolei](https://images.iberion.media/images/origin/rewolucja_na_polskiej_koleii_fot_Wojciech_Olkusnik_East_News_627416b32d.jpg)
![Agnieszka Chylińska, Natalia Niemen](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_10_T132851_775_2303b38dfd.jpg)