Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2025 10:22

Ten przepis na sernik baskijski Rozkosznego jest już kultowy. Polacy go kochają

sernik baskijski
fot. Canva i facebook/Rozkoszny

Rozkoszny zmodyfikował przepis na sernik baskijski. Jego wersja jest bogatsza, ale zarazem łatwiejsza do przygotowania w polskich warunkach. Twierdzi, że to najpyszniejszy sernik świata, a dzięki przepisowi możemy się o tym przekonać.

Sernik baskijski Rozkosznego

Ze wszystkich serników na świecie niewiele doczekało się swoich własnych nazw. Ten baskijski jest wśród nich chyba najbardziej rozpoznawalny. Jest tak uwielbiany i znany, że trudno czasem uwierzyć, że powstał zaledwie w 1990 roku.

Taką jego historię ciasta przytacza Michał Korkosz, czyli Rozkoszny. Wynalazek restauratora z San Sebastian trafił w serce świata przez żołądek Nowego Jorku. Jednak rozkoszny zauważa, że można jeszcze go wzbogacić madrycką inspiracją. Dlatego sernik w jego wydaniu ma dodatkowo kruchy spód, który nadaje daniu złożoną strukturę.

sernik baskijski

Ważny komunikat dla klientów. Chodzi o kartę Moja Biedronka

Sernik na kruchym spodzie

Modyfikacje Rozkosznego sięgają jeszcze dalej. Dodaje on do przepisu między innymi dość sporo soli. Zauważa, że oryginalny przepis zakłada użycie o wiele bardziej słonego serka niż te, na które jesteśmy skazani. Inny dodatek do jogurt, który ma nadawać sernikowi odpowiednią kwasowość.

Dalsza część tekstu pod filmem. 


 

Składniki

  • 180 g kruchych ciastek (Rozkoszny poleca digestives)
  • 750 g serka Philadelphia
  • 250 g jogurtu greckiego odsączonego z serwatki
  • 250 g drobnoziarnistego cukru
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
sernik baskijski
fot. Canva

Sernik Rozkosznego

Masło roztapiamy i studzimy lekko. Ciastka blendujemy na pył, dodając masło. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tak, by krawędzie papieru sięgały ponad krawędź tortownicy), a na dnie układamy masę z ciastek i dokładnie dociskamy.

Masę wypiekamy przez ok. 6 minut w temperaturze 200 stopni, aż przeschnie. Wyjmujemy ją do przestudzenia, a piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser z jogurtem i cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajka, cały czas miksując. Wlewamy śmietanę, dodajemy sól i wanilię. Wszystko razem miksujemy na dość płynną masę.

Ciasto serowe wylewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Masa powinna z wierzchu być naprawdę ciemna. Jeśli piekarnik ma skłonności do przypalania potraw, można zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.

Po wyjęciu studzimy sernik w temperaturze pokojowej. Konsystencja może napawać obawami, że się rozwali. Stężeje jednak po wystudzeniu, a następnie schłodzeniu w lodówce przez 8 godzin. Gotowe ciasto można wykończyć cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto jabłkowy raj od Heni i doskonałą surówkę z kapusty pekińskiej.

kawałek sernika