Ta zupa jest hitem w moim domu. Przepis przywiozłem z wakacji
![Zupa halaszle podana w misce](https://images.iberion.media/images/1920/Halasze_a6adce2e0c.jpg)
Zupa to bardzo popularne danie w naszym kraju. Przyjęło się, że jest ona podawana jako pierwsza podczas dwudaniowego obiadu, chwilę przed główną potrawą. Polskie zupy są pyszne, jednak warto czasami spróbować innych smaków, szczególnie z zagranicy. Poznajcie przepis na węgierską zupę rybną.
Halaszle, czyli węgierska zupa rybna
Halaszle to zupa rybna pochodząca z Węgier, przygotowywana na bazie karpia. Opcjonalnie jako dodatek można zastosować suma oraz drobnicę rybną. Połączenie smaków ryby i przeróżnych warzyw przerodzi się w fantastyczną potrawę.
Halasze to świetna propozycja na obiad, kiedy mamy ochotę odstąpić na chwilę od tradycyjnych polskich zup i dopuścić do naszego podniebienia nowe smaki. Jest to świetna zupa rybna z dodatkiem warzyw oraz przypraw, a jej aromat z pewnością zapamiętacie na długo.
![halaszle.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/halaszle_3259249cc5.jpg)
Przepyszna zupa na obiad
Tradycyjna zupa halaszle przygotowywana na bazie karpia to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie rybne smaki, ta potrawa jest właśnie dla Was. Zupę można ugotować na dwa sposoby: jeśli kupisz całego karpia, wykorzystaj głowy do ugotowania bulionu, resztę należy dokładnie obrać z ości i pokroić.
Jest również inny sposób, który wykorzystałem w przepisie. Zupę gotuję na wywarze warzywnym, a do dania wykorzystuję już gotowe filety z karpia. Zupa nie traci na smaku, a jest o wiele szybciej.
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 1,5-2l bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2-3 papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- natka pietruszki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować węgierską zupę halaszle?
Zupa rybna z karpia jest łatwa w przygotowaniu, a do tego jej smak rekompensuje czas poświęcony na gotowanie.
W pierwszej kolejności kroimy naszego karpia na kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski.
![Surowe kawałki karpia](https://images.iberion.media/images/origin/Kawalki_karpia_5c1476f356.jpg)
Następnie kroimy cebulę w plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię rozgrzaną oliwą wrzucamy wspomniane przed chwilą dwa składniki. Podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, podlewamy winem i gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie kroimy marchewkę w cienkie plasterki, paprykę na małe kawałki, ziemniaki w kostkę, a papryczki chilli drobno siekamy. Pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą i smażymy na dużym ogniu. Warzywa znajdujące się na patelni posypujemy papryką słodką i wędzoną. Wszystko dokładnie mieszamy i po chwili przekładamy nasze składniki do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy cebulę, czosnek i wino. Całość starannie zalewamy bulionem i zagotowujemy.
W kolejnym kroku dodajemy pomidory i cały czas gotujemy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną wcześniej rybę i gotujemy przez kolejne 15 minut. W ostatnim kroku dekorujemy naszą zupę natką pietruszki.
Tak przygotowane danie możemy podać z chlebem razowym.
![Zupa rybna.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_rybna_ad59196c78.jpg)
Sprawdź przepis na sernik dubajski. Zobacz, jaka jest najlepsza zupa na odchudzanie.
![Zupa](https://images.iberion.media/images/origin/Zupka_7be82d6cb1.jpg)
![Cebule w garnku z wodą](https://images.iberion.media/images/origin/Cebule_0b26580553.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![Wywar zupy](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_931ff27f5d.jpg)
![Obtaczanie kotletów schabowych w mące](https://images.iberion.media/images/origin/Obtaczanie_kotletow_2faaaae7ca.jpg)
![kasze i makarony](https://images.iberion.media/images/origin/kasze_i_makarony_bbf5e61db3.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![obieranie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/obierki1_1e883c5db1.jpg)
![Ciasto na pierogi podczas wycinania z niego kółek](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_ede69a671c.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![mięso na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_dd46f50ba2.jpg)
![Czerwona kapusta podana na dużym talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Czerwona_kapusta_a7a5a7b1bb.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_57afac4459.jpg)
![Pierś z kurczaka w folii aluminiowej](https://images.iberion.media/images/origin/Kurczak_w_folii_aluminiowej_bcb3d0cca0.jpg)
![Sałatka w głębokiej salaterce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_z_jajkami_9b786d04a0.jpg)
![Surówka z kiszonej kapusty podana w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_z_kiszonej_kapusty_1a70172581.jpg)
![Mięso i inne dodatki z rosołu w głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_z_rosolu_a7f29d60ac.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![makaraon faszerowany mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_f4d8775386.jpg)
![Pyszna sałatka drwala idealna na ostatki](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_drwala_na_ostatki_0a802ac3fc.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Surówka z ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Surowka_cf8ad3c57f.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![krojenie marchewki w talarki](https://images.iberion.media/images/origin/marchewka_e291d798aa.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![katarzyna bosacka](https://images.iberion.media/images/origin/bosacka1_fc6ba62689.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![To najgorsze warzywo](https://images.iberion.media/images/origin/warzywniak_A_Sphotofamily_Freepik_8dec0a6033.jpg)
![Eurowizja 2025](https://images.iberion.media/images/origin/Eurowizja_2025_fot_KA_Pi_F_9ebcb371e0.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Najsłabsze ogniwo](https://images.iberion.media/images/origin/Najslabsze_ogniwo_02000979d2.jpg)
![emeryt](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_tauberman_126686_7030c5ccb9.jpg)
![kotlety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety1_57d115ad8f.jpg)