Smakosze.pl Przepisy Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Fot. YouTube/brotvonelsa

Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

7 kwietnia 2024

Marzy ci się smaczna przekąska? Mamy na nią przepis! Najpierw zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tej przekąski.

Przekąska z ciasta smaczna i prosta

Dokucza ci głód? Chcesz zjeść coś pysznego? Pora zrobić przekąskę, która zaspokoi głód małych i dużych smakoszy. Chrupiąca, rumiana  i pełna serowego nadzienia na pewno ci zasmakuje. Dlatego poznaj prosty przepis dzięki, któremu zrobisz to danie.

Najpierw musisz zacząć od przygotowania ciasta . Potem zrobisz nadzienie, a reszty dokona piekarnik. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube brot von elsa. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

przekąska
Fot. YouTube/brotvonelsa
Zrób to od razu po ugotowaniu klusków śląskich. Z tą sztuczką nie ma szans, że się posklejają

Jak zrobić przekąskę z ciasta?

Składniki na ciasto:

  • 400 ml wody
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie dania zacznij od wlania wody do miski, dodania soli i wbicia żółtka. Wymieszaj składnik i wsyp mąkę. Ponownie wymieszaj i wyrabiaj ciasto . Dodaj trochę mąki na blat i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Uformuj ciasto w kulę, podziel na 4 części i z każdej zrób kulkę.

Każdą kulką rozwałkuj, posmaruj roztopionym masłem i przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Znów posmaruj masłem i złóż ciasto na 3 części. Następnie znów je złóż na 3 części. Teraz tak samo przygotuj pozostałe ciasto . Przykryj je folią spożywczą, by nie wyschło.

Przekąska dla każdego smakosza

Przykryte ciasto włóż na godzinę do zamrażarki. Teraz zajmij się nadzieniem. Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, posól i wymieszaj . Wyjmij ciasto z zamrażalnika, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj. Przetnij ciasto na 3 części i na każdą nałóż nadzienie.

Każdą część zawiń w ciasny rulon. Wierzch posmaruj białkiem i ułóż w blasze wysmarowanej masłem. Wierzch posmaruj żółtkiem i na rulonikach zrób ukośne nacięcia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po upieczeniu od razu podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przygotować obiad z kurczaka i kapusty. Podpowiadaliśmy, jak zrobić pyszny deser na weekend.

przekąska
Fot. YouTube/brotvonelsa

Źródło: YouTube/brotvonelsa

Zdjęcia: screen  YouTube/brotvonelsa

Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień
Moja babcia dodawała to do mielonych zamiast bułki w mleku. Nigdy nie jadłam lepszych kotletów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy