Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę filet z kurczaka na kapuście. Taki obiad podaję nawet na wielkie okazje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.04.2024 20:09

Kładę filet z kurczaka na kapuście. Taki obiad podaję nawet na wielkie okazje

obiad
Fot. YouTube/leckerschnell

Lubisz filet z kurczaka i kapustę? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz pyszny i prosty obiad, który sprawdzi się również na wielkie okazje. Zapiekane danie z kapusty z kurczakiem oraz doskonałym sosem zachwyci niejednego smakosza.

Filet z kurczaka na kapuście, czyli obiad doskonały

Planujesz obiad na specjalną okazję, ale brak ci pomysłu na jego przygotowanie? Polecam filet z kurczaka zapiekany na kapuście. Wszystko w apetycznym sosie z dodatkiem sera żółtego. Ten rarytas wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Skorzystaj z prostej receptury i zaskocz swoich gości.

Ten smak zapamiętają na długo. Danie wprost rozpływa się w ustach. Mięso jest mięciutkie i soczyste z pysznymi dodatkami sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
Fot. YouTube/leckerschnell
Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Jak zrobić filet z kurczaka zapiekany na kapuście?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pomidorki koktajlowe
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kapusty w dość grube plastry. Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części i delikatnie rozbij. Posól i dopraw pieprzem. Przygotuj sos ze śmietany i jogurtu naturalnego. Dołóż musztardę i wszystkie składniki wymieszaj.

Plastry kapusty posmaruj sosem i ułóż na nich plastry piersi kurczaka. Znów posmaruj sosem i ułóż cząstki pomidorków. Przykryj folią aluminiową. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 35 minut. Następnie wyjmij i posyp startym serem. Znów wstaw na kolejne 10 minut do piekarnika. 

Danie z piekarnika, które zachwyca smakiem

Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. Wygląda apetycznie i rozpływa się w ustach. Soczyste mięso z mięciutką kapustą, wyrazistym sosem i serem żółtym będzie smakować całej rodzinie. Możesz je podać na świąteczny obiad lub z innej ważnej okazji. 

U mnie zawsze sprawdza się znakomicie i smakuje całej rodzinie. Ten przepis jest wart wypróbowania. Poradzi sobie z nim nawet laik w kuchni, a danie wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak ugotować barszcz biały na podrobach. Radziliśmy też, jak przyrządzić kurczaczki z jajek na Wielkanoc. 

obiad
Fot. YouTube/leckerschnell

Źródło: YouTube/leckerschnell

Zdjęcia: screen YouTube/leckerschnell