Posmaruj tym plastry schabu, obtocz panierką i usmaż. Takie kotlety robię praktycznie co tydzień
Szybkie sycące kotlety schabowe to podstawa niedzielnego obiadu w wielu domach. Z tym prostym przepisem zawsze wyjdą apetyczne i wilgotne. Sekretem jest jeden dodatek.
Schabowe na obiad
Delikatne i soczyste kotlety schabowe to święty graal mięsnych obiadów. Schab wieprzowy to mięso niezwykle chude – to jego zaleta, ale trochę też wada. Bo właśnie dzięki przytłaczającej przewadze białka nad tłuszczami trudno upilnować, by dobrze rozbity kotlet nie stracił tak pożądanych cech.
Są tradycyjne sposoby, do których uciekamy się, by te właściwości podtrzymać. Kotlety przed usmażeniem można na przykład namoczyć w mleku. Niektórzy rezygnują ze smażenia, w to miejsce decydując się na użycie piekarnika. Jest jednak jeden szybszy sposób.
Ten przepis na pyzy pochodzi z 1871 roku. Nie ma w nich grama ziemniakówKotlety z musztardą
Sposobem tym jest posmarowanie kotleta musztardą przed panierowaniem. Oszczędza nam to czasu – nie trzeba czekać, aż mięso zmięknie. Do tego musztarda wniesie dodatkowy wkład do naszych kotletów. Prócz zmiękczenia ich, nada im dodatkowy smak.
Składniki
- 6 kotletów ze schabu środkowego
- 6 łyżeczek musztardy (ostrzejszej sarepskiej lub łagodniejszej miodowej)
- 2 jajka
- Bułka tarta do panierowania
- Sól, pieprz, masło klarowane
Miękkie schabowe z musztardą
Kotlety rozbijamy dość cienko i nacieramy odrobiną pieprzu i soli. Każdy kotlet smarujemy z obu stron musztardą i odkładamy na 10 minut. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą, w drugim roztrzepujemy jajka na jednolitą masę. Kotlety dokładnie obtaczamy w bułce tartej, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce.
Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, obracając tylko raz. Powinny z obu stron zarumienić się na złocisto. Unikajmy nadmiernego zbrązowienia kotletów ze względu na nadmierne wydzielanie się szkodliwego akrylamidu.
Wypróbuj też przepisy na zawsze udany sernik i doskonałą przystawkę pomidorowo-jajeczną.