Smakosze.pl Przepisy Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników
Fot. Shutter/Tatiana_Pink

Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników

19 października 2024

Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań.

Dżem pigwowo- gruszkowy na każdą okazję

Robienie dżemów to doskonały sposób, by zachować smak i aromat owoców na dłużej. Pigwa i gruszka idealnie nadają się do zrobienia przetworów. To smaczne i zdrowe owoce. Pigwa naszpikowana jest witaminą C, magnezem , potasem, fosforem i żelazem. Jedzenie tego kwaśnego owocu wzmocni odporność i pomoże uporać się z infekcjami.

To przyda się jesienią i zimą. Natomiast gruszka słynie ze słodkiego smaku i mocy witamin. Znajdziemy w niej witaminy: A, C, K, PP i witaminy z grupy B. Spożywanie gruszek wspomaga trawienie i obniża ciśnienie krwi. Dżem pigwowo-gruszkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Poniżej znajdziesz na niego przepis .

owoce
Fot. Canva/Kai_Wong
Tony ryb zatrzymali na granicy. Ta ilość nie mieści się w głowie

Jak zrobić dżem pigwowo-gruszkowy?

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 2 kg gruszek
  • 2 kg cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego

Przygotowanie dżemu zacznij od umycia, wypestkowania i starcia pigwy. Owoce przełóż do garnka. W drugim garnku wymieszaj wodę z odrobiną kwasku cytrynowego. Włóż tam obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.

Zakwaszenie wody zapobiegnie ciemnieniu gruszek . Następnie gruszki zetrzyj na tarce, przełóż do garnka z pigwą i wymieszaj. Owoce duś na małym ogniu przez 45- 60 minut. Mieszaj i wsyp cukier. Do dżemu nie dodaje się produktów żelujących, bo pigwa zawiera pektyny, które mają działanie żelujące i zagęszczające.

Dżem z pigwy i gruszek na jesień i zimę

Gotowy dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Dżem wychodzi bardzo smaczny. Gruszka łagodzi cierpkość pigwy i całość smakuje wyśmienicie.

Dżem jest prosty w przygotowaniu i pasuje do świeżego pieczywa, naleśników i placków . Może być też dodawany do biszkoptów i do masy w rozmaitych ciastach. Pyszny i zdrowy będzie w sam raz na chłodne dni. Pisaliśmy o tym, jak ugotować krupnik na żołądkach z tradycyjnego przepisu. Radziliśmy, dlaczego warto owinąć klamkę folią aluminiową.

dżem
Fot. Canva/Ulyashka

Źródło: wielkiezarcie.com

Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają
Polacy oszaleli na punkcie jesiennego napoju. Dietetyczka załamuje ręce
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy