Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.10.2024 18:06

Nie ma lepszego mięsa na krupnik. Przepis na aromatyczną zupę mam z zeszytu babci

krupnik
Fot. Canva/ma-k

Krupnik to zupa, która sprawdzi się jesienią. Tradycyjny przepis na tę pożywną zupę mam od babci. Pyszny krupnik gotuję tylko na tym rodzaju mięsa. Wychodzi najlepiej i smakuje, że palce lizać. 

Tradycyjny przepis na krupnik od babci

Krupnik jest smaczną i bardzo pożywną zupą. Gotuje się ją na mięsie, dodaje warzywa i kaszę jęczmienną. Do tego przyprawa i wkrótce wyborna zupa jest gotowa. Po przepis od babci sięgam jesienią. Krupnik wtedy smakuje najlepiej i rozgrzewa w chłodne dni.

Tak jak babcia krupnik zawsze gotuję na żołądkach drobiowych. Dzięki temu mięsu zupa ma swój wyjątkowy smak. Pożywny krupnik podaję z koperkiem i natką pietruszki. Zupa jest syta i wystarczy nawet za cały obiad. 

krupnik
Fot. Canva/LauriPatterson
Taką niezwykłą sałatkę zrobię na Wszystkich Świętych. Podana w makaronie zachwyci gości

Jak ugotować krupnik na żołądkach z przepisu babci?

Składniki:

  • ½ kg żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ziemniaki

Przygotowanie zupy zacznij od umycia i oczyszczenia mięsa. Żołądki włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem około godziny. Dołóż liść laurowy, ziele angielskie i wsyp sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Podsmaż na maśle. Wyjmij żołądki z garnka i je pokrój. Starte warzywa dołóż do wywaru i wszystko zagotuj. Wsyp kaszę jęczmienną, wymieszaj i gotuj kolejne 30 minut. Dodaj pokrojone żołądki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. 

Krupnik jak od babci

Krupnik na żołądkach możesz podawać z ziemniakami. Zupa jest bardzo smaczna, delikatna i sycąca. Podaję ja z natką pietruszki i koperkiem. Oprócz tego to danie niedrogie w przygotowaniu. Krupnik będzie w sam raz na jesienny obiad.

Zupę polubi cała rodzina i zje z apetytem. Polecam ten sprawdzony tradycyjny przepis krupnik. Smaczne mięso i warzywa, a do tego pożywna i zdrowa kasza jęczmienna dają znakomity efekt. Pyszny krupnik każdy zje z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyśmienitą konfiturę z żurawiny. Polecaliśmy przepis na zupę dyniową od kucharza Piotra Ogińskiego. 

krupnik
Fot. Canva/arfo

Źródło: doradcasmaku.pl