Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę kluski na parze z przepisu Heni. W życiu lepszych nie jadłem
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Zrobiłem na próbę kluski na parze z przepisu Heni. W życiu lepszych nie jadłem

2 października 2024

Henia Foks przypomniała przepis na kluski na parze. Ten dość rzadko dziś spotykany dodatek do obiadu zasługuje na uwagę. A z tą recepturą jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

Kluski na parze

Kluski na parze łatwo dziś kupić w postaci gotowców. Tak łatwo, że zapominamy, o ile lepsze potrafią być takie przygotowane w domu . Z tym przepisem Heni drożdżowe bułeczki wychodzą lekkie jak chmurka, ale sycące, jak przystało na obiadowy dodatek.

Kojarzone z czeskim knedlikiem kluski zasługują na poczesne miejsce w naszych kuchniach. Świetnie sprawdzają się podane z gulaszem i w podobnych tradycyjnych przepisach. Równie do twarzy im jednak w nowoczesnych kombinacjach, podobnie jak chińskie bao.

składniki na kluski
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na ciasto czekoladowe. Będzie mięciutkie i wilgotne

Kluski Heni Foks

Przyrządzając swoje drożdżowe kluski Henia przypomniała starą metodę, z czasów, kiedy garnki do gotowania na parze nie były tak wszechobecne jak dziś. Garnek z wodą przewiązała dość luźno gazą, na której można ułożyć nasze ni to kluski, ni to pieczywo . By wytworzyć odpowiednie ciśnienie, garnek przykryła miską.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru (lub nieco mniej)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 80 g drożdży
  • 70 g masła
  • Sól

Gotujemy domowe knedliki

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy, by zaczyn ruszył .

Do kielicha miksera lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, a kiedy masa zacznie się łączyć w ciasto, dolewamy zaczyn. Do już niemal gotowego ciasta dodajemy masło i wyrabiamy, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i rozprowadzone. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .

Po ok. godzinie, kiedy ciasto podwoi objętość, wyrabiamy je po raz drugi i – w razie potrzeby dzieląc na mniejsze części – wałkujemy. Z płatów ciasta o grubości 2-3 cm wycinamy szklanką bułeczki i układamy na podsypanej mąką powierzchni.

Bułeczki nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy kąpiel parową. Bułki układamy na sitku parownika w pewnych odstępach. Parujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut .

Wypróbuj też przepisy na ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem i kotlet drwala .

wycinanie klusek
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Polacy chętnie na nich smażą, a eksperci załamują ręce. Najgorszy możliwy wybór
GIS apeluje do Polaków. Przenigdy nie zbieraj tych grzybów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy