Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę sernik Rafa Koralowa od Heni. W życiu nie jadłem lepszego
Fot. YouTube/Henia Foks

Zrobiłem na próbę sernik Rafa Koralowa od Heni. W życiu nie jadłem lepszego

27 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sernik to ulubione ciasto Polaków. Sposobów na to ciasto jest cała masa, ale to sernik Rafa Koralowa jest tym najsmaczniejszym. Podane na deser zachwyci całą rodzinę i na pewno poproszą cię o niejedną dokładkę. Poznaj przepis znanej youtuberki i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama.

Sernik od Heni nie ma konkurencji

Henia Foks jest znaną autorką przepisów , którymi dzieli się nimi na kanale w serwisie YouTube. To właśnie tam odkryłem sernik Rafa Koralowa i od razu mnie zachwycił. Przygotowanie nie jest trudne, a w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Wystarczy, że poznasz przepis umieszczony w dalszej części artykułu. Trzymając się instrukcji, przygotujesz deser , który od pierwszego kęsa zasmakuje każdemu. Uważaj, bo ten smak uzależnia i będziesz musiała przygotować je bardzo często.

ubijanie masy.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Polacy ich nie znają, a są warte fortunę. Wiemy, gdzie można znaleźć „czarne diamenty”

Sernik z kilku składników

Zaletą sernika z przepisu znalezionego w Internecie jest także to, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu produktów. Tym najważniejszym jest oczywiście twaróg. Oprócz niego potrzebne będą także pozostałe składniki na masę oraz te, dzięki którym przyozdobisz deser. Pamiętaj, aby trzymać się dokładnych proporcji, a sernik wyjdzie idealny.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • herbatniki maślane
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 ml śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Przepis na sernik Rafa Koralowa

Do dużej miski przełóż twaróg. Wbij jajka i wsyp szklankę cukru. Wlej śmietanę oraz dodaj zawartość opakowań budyniu. Za pomocą miksera utrzyj składniki na jednolitą i gładką masę.

Na spodzie blachy ułóż herbatniki i wyłóż na nie masę serową. Równomiernie ją rozprowadź i wygładź. Do innej miski wlej biała oraz wsyp pół szklanki cukru.

Dodaj szczyptę soli i wbij składniki na jednolitą masę piankową. Następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj z pianką. Wyłóż ją na ciasto i za pomocą łyżki wymieszaj z masą serową, tworząc nieregularny wierzch ciasta.

Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Dopiero gdy ostygnie, możesz kroić ciasto na kawałki i podawać na deser. Przed podaniem możesz przyozdobić je cukrem pudrem.

ser nik.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle
Weź kapustę kiszoną i połóż ją na dywan. Kto raz tak zrobi, przestaje się śmiać
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy