Zrobiłem na próbę sernik Rafa Koralowa od Heni. W życiu nie jadłem lepszego
Sernik to ulubione ciasto Polaków. Sposobów na to ciasto jest cała masa, ale to sernik Rafa Koralowa jest tym najsmaczniejszym. Podane na deser zachwyci całą rodzinę i na pewno poproszą cię o niejedną dokładkę. Poznaj przepis znanej youtuberki i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama.
Sernik od Heni nie ma konkurencji
Henia Foks jest znaną autorką przepisów , którymi dzieli się nimi na kanale w serwisie YouTube. To właśnie tam odkryłem sernik Rafa Koralowa i od razu mnie zachwycił. Przygotowanie nie jest trudne, a w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Wystarczy, że poznasz przepis umieszczony w dalszej części artykułu. Trzymając się instrukcji, przygotujesz deser , który od pierwszego kęsa zasmakuje każdemu. Uważaj, bo ten smak uzależnia i będziesz musiała przygotować je bardzo często.
Sernik z kilku składników
Zaletą sernika z przepisu znalezionego w Internecie jest także to, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu produktów. Tym najważniejszym jest oczywiście twaróg. Oprócz niego potrzebne będą także pozostałe składniki na masę oraz te, dzięki którym przyozdobisz deser. Pamiętaj, aby trzymać się dokładnych proporcji, a sernik wyjdzie idealny.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- herbatniki maślane
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 200 ml śmietany 36%
- ½ szklanki cukru
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Przepis na sernik Rafa Koralowa
Do dużej miski przełóż twaróg. Wbij jajka i wsyp szklankę cukru. Wlej śmietanę oraz dodaj zawartość opakowań budyniu. Za pomocą miksera utrzyj składniki na jednolitą i gładką masę.
Na spodzie blachy ułóż herbatniki i wyłóż na nie masę serową. Równomiernie ją rozprowadź i wygładź. Do innej miski wlej biała oraz wsyp pół szklanki cukru.
Dodaj szczyptę soli i wbij składniki na jednolitą masę piankową. Następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj z pianką. Wyłóż ją na ciasto i za pomocą łyżki wymieszaj z masą serową, tworząc nieregularny wierzch ciasta.
Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Dopiero gdy ostygnie, możesz kroić ciasto na kawałki i podawać na deser. Przed podaniem możesz przyozdobić je cukrem pudrem.