Zrobiłem na próbę to ciasto z galaretką. Było tak dobre, że upiekę je na Wielkanoc
Mimo że Tłusty Czwartek był już kilka tygodni temu, to przepisy na słodkie przekąski zawsze będą na czasie. Szczególnie że zbliżają się Święta Wielkanocne, w czasie których będziemy zajadać się niesamowitymi i tradycyjnymi potrawami oraz słodkimi przysmakami. Dlatego też mamy do zaproponowania przepis na przepyszną ciasto.
Co przygotować na Święta Wielkanocne?
Święta Wielkanocne to bardzo wyjątkowy czas , który obowiązkowo należy spędzić gronie rodzinnym, a przy tym rozmawiać, uśmiechać się, a także jeść różne pyszności, które będą się znajdować na stole. Tylko najpierw trzeba je oczywiście przygotować. A do tego należy się zaopatrzyć w odpowiednie przepisy.
Na stole wielkanocnym powinny się zdecydowanie znaleźć różnego rodzaju wypieki, które zawrócą pozostałym gościom w głowach. Pewniakiem jest babka wielkanocna, która jest wizytówką tych Świąt. Do tego dochodzą jeszcze tradycyjne ciasta takiej sernik, szarlotka, czy też mazurek . Co jeszcze warto przygotować? Mamy jedną propozycję.

Ciasto ptasie mleczko na Wielkanoc
Ciasto ptasie mleczko to rarytas , który świetnie spisze się wśród innych wielkanocnych słodkości. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 150 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g sztuka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka mąki pszennej tortowej
Pianka śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 125 ml gorącej wody
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka agrestowa
Mus malinowy:
- 250 g malin (u mnie mrożone)
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml wrzątku
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne ciasto na Wielkanoc?
Ciasto ptasie mleczko to bardzo dobry wybór na Wielkanoc . Dodatkowo nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a swoim smakiem z pewnością podbije niejedno podniebienie.
W pierwszej kolejności dzień przed planowanym robieniem ciasta musimy zrobić galaretki . W 300 ml wrzątku rozpuszczamy nasze galaretki, mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki na całą no c. Kiedy już stężeją, to kroimy je w kostkę.
Następnego dnia zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Najpierw ubijamy białka, do których stopniowo dodajemy cukier. Następnie miksujemy, po czym po chwili zmniejszamy moc miksera i dodajemy żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej o wymiarach 25cmx35cm . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy nasz biszkopt i studzimy.
W międzyczasie bierzemy się za budyń. Najpierw do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, a w osobnej misce miksujemy 250 ml mleka, mąkę, budyń oraz cukier. Taką mieszankę wlewamy do mleka z masłem i gotujemy do momentu, aż całość się zagęści . Następnie masę wykładamy na biszkopt i studzimy.
W kolejnym kroku zajmiemy się śmietanką. W misce rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125 ml gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia tak, aby uzyskała temperaturę letnią . Następnie śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, po chwili dodajemy żelatynę i miksujemy. Później wrzucamy wcześniej zrobione i pokrojone w kostkę galaretki. Całość mieszamy i wykładamy na budyń. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki w celu stężenia, po czym wykładamy na ciasto

W międzyczasie bierzemy się za ostatnią warstwę ciasta, czyli mus malinowy. Maliny blendujemy na gładko. Następnie dodajemy do nich dwie galaretki, które należy wcześniej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i wystudzić . Później wkładamy taką masę do lodówki i kiedy zacznie gęstnieć, to wykładamy ją na nasze ciasto.
Tak przygotowany deser świetnie nada się na Święta Wielkanocne .
Sprawdź przepis na pyszną ćwikłę z chrzanem . Zobacz, jaki owoc działa zbawiennie na serce .
