Galaretka z bloku jak w dzieciństwie. Robię ją w domu, a wszyscy błagają o następną
![galaretkowiec](https://images.iberion.media/images/1920/galaretka1_309ab33bae.jpg)
Wiadomo powszechnie, że nasze ukochane potrawy to nie czasochłonne arcydzieła sztuki kulinarnej, ale proste smaki znane z dzieciństwa. Ten deser z galaretki należy do właśnie tej grupy. Jest tak łatwy w przygotowaniu, jak na to wygląda, a choć przygotowujemy go w domu, jest zawsze taki, jak pamiętamy ze sklepów z czasów dzieciństwa.
Torcik z galaretki
Oprócz landrynek, cukierków pudrowych i krówek to właśnie takie galaretkowe torciki wspominają najlepiej ci, którzy dzieciństwo spędzili w PRL-u. Nic dziwnego, że były wtedy wszechobecne: „prywatna inicjatywa” mogła przyrządzić je w dosłownie każdych warunkach i sprzedawać za grosze. Dlatego obtoczone w cukrze żelatynowe kostki zajadaliśmy jak ciasto przy każdej okazji.
Ten przepis wraca do tamtych czasów, choć torciki galaretkowe tak naprawdę nie zniknęły do końca z naszych sklepów. Jest je jednak znacznie trudniej dostać, a czasami wręcz okazuje się, że „to już nie to samo”. Z tym przepisem – to właśnie to samo.
![galaretka w foremce](https://images.iberion.media/images/origin/galaretka2_86683e5c0f.jpg)
Prawie jak galaretkowiec
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody, którego autorka nazywa taki blok galaretkowcem. Żeby przypominał on w pełni PRL-owskie cukiernicze dzieła, brakuje mu jeszcze jednego: dokładnego obtoczenia, albo przynajmniej posypania po wierzchu drobnym cukrem. Właściwie, ze zdrowotnego punktu wiedzenia każda ilość białego cukru to już za dużo, ale czego się nie robi dla wspomnień.
Składniki
- 4 torebki galaretek w różnych smakach i kolorach
- ½ l mleka
- 40 g cukru (+ drobny cukier do posypania)
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3 łyżki żelatyny
Warstwowa galaretka
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach według przepisu z opakowania i odstawiamy do ochłodzenia. Mleko podgrzewamy z cukrem, a w szklance wrzątku rozpuszczamy trzy łyżki żelatyny. Kiedy cukier rozpuści się w mleku, a żelatyna we wrzątku, odstawiamy oba naczynia do przestudzenia. Kiedy będą schłodzone, dokładnie mieszamy je ze sobą.
Keksówkę wykładamy folią kuchenną. Na dno nalewamy pierwszą galaretkę i studzimy w lodówce przez ok. 15 minut. Na zastygniętą warstwę wylewamy mleko z żelatyną i ponownie studzimy. Postępujemy tak z każdą kolejną warstwą. Przed ostatnim studzeniem można posypać wierzch galaretki cukrem. Można też pokroić gotowy deser na mniejsze kawałki i dopiero je dokładnie w nim obtaczać.
Wypróbuj też przepis na tradycyjne pierogi z jagodami i poznaj tradycyjne polskie ślimaki.
![rozpuszczona galaretka](https://images.iberion.media/images/origin/galaretka3_5664996af5.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![ciasteczka](https://images.iberion.media/images/origin/ciasteczka_2fd261ae43.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![zalewanie herbatników](https://images.iberion.media/images/origin/deser1_cbe160514e.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_dd5debf84b.jpg)
![książulo i schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/ksiazulo1_59b9fb83d8.jpg)
![Grzegorz Skalmowski](https://images.iberion.media/images/origin/skalmowski1_187fe86f9c.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki1_5c24e6aa0d.jpg)
![biszkopt](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt1_cdd913e6d2.jpg)
![chleb na kefirze](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_7f83031859.jpg)
![ciasto truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8a3caace1f.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_dc01c8e0d3.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![smażenie kotletów schabowych](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe2_19c3bcdc94.jpeg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![ciasto z dżemem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_763d9da5ec.jpg)
![mięso w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos1_07e8793138.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![ciasteczka "słoneczka"](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_763170217_acbe55ccf0.jpg)
![kobieta w kuchni](https://images.iberion.media/images/origin/12_23ab868be1.jpg)
![Przepis na zdrowe domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_09c2489acb.png)