Na Wielkanoc farbuję jajka na 5 kolorów. Nikt mi nie wierzy, jakie to proste

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj warto wrócić do naturalnych metod farbowania jajek. Te sposoby zagwarantują ci piękne i naturalne kolory. Wszyscy będą ci zazdrościć, bo jajka w twoim koszyczku będą wyglądały najpiękniej. Poznaj moje naturalne sposoby barwienia jajek.
Idealne jajka na Wielkanoc
Jajka na Wielkanoc muszą pojawić się jak choinka na Boże Narodzenie. Święta bez tego produktu po prostu nie istnieją. Twoje pisanki będą naprawdę piękne, jeżeli pofarbujesz je naturalnymi sposobami, jak przed laty.
Metoda jest bardzo prosta. Wystarczy parę warzywnych dodatków, a twoje jajka nabiorą pięknych kolorów. Poniżej poznasz metody i potrzebne składniki. Wszystkie powinnaś mieć w swojej kuchni. Będzie tanio i skutecznie.

Jeden składnik przygotuj już dzisiaj
Cebula to świetny dodatek do prawie każdego dania. Jej łupiny, jak wiadomo, przydają się także do farbowania jajek. Wystarczy umieścić je na dnie garnka. Poukładaj na nich jajka i zalej zimną wodą oraz dwoma łyżkami octu. Na wierzch znów ułóż cebulowe łupiny. Jajka gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu zostaw je na chwilę, aby nabrały brązowo-bordowego koloru. Gotowe jajka wyjmij i nasmaruj odrobinką masła, żebyy się świeciły. Nie zapomnij tylko nazbierać sporej ilości cebulowych łupin. Najlepiej zacznij już dzisiaj.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jeżeli chcesz zafarbować jajka na żółto, użyj kurkumy. Do garnka wlej wodę oraz odrobinę octu. Wsyp 5 łyżek kurkumy i odrobinę soli. Na koniec włóż jajka i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zostaw je w garnku na 2 godziny i gotowe.

Przyda się nie tylko cebula
Istnieje jeszcze kilka sposobów, na zafarbowanie jajek na nietypowy kolor. Jednym z nich jest gotowanie w czerwonej kapuście. Jajka ugotowane z tym warzywem nabiorą niebieskiego koloru. Aby to osiągnąć, musisz posiekać połowę główki kapusty i umieścić ją w garnku. Następnie wsyp odrobinę soli, umieść w garnku jajka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut. Jajka pozostaw na całą noc, a rano zdziwisz się, jak bardzo są niebieskie.
W twoim koszyku nie może zabraknąć jajek w kolorze zielonym. Dlatego ugotuj jajka ze szpinakiem. Do garnka włóż świeże liście szpinaku i wsyp odrobinę soli. Całość zalej wodą i zagotuj. Do tak przygotowanego wywaru włóż jajka i gotuj przez 15 minut. Podobnie jak w przypadku jajek gotowanych z kapustą, pozostaw je potem na całą noc w garnku.
Nie zapomnij ugotować jajek z burakami. Będą miały piękny, czerwony kolor. Obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka umieść w garnku. Wsyp sól i wlej wodę oraz 3 łyżki octu. Do garnka włóż jajka i gotuj przez 10 minut. Pofarbowane jajka wyjmij po ostygnięciu.
Zastosuj te naturalne i skuteczne metody, a jajka wielkanocne wyjdą przepiękne. Wszyscy będą zaskoczeni, kiedy opowiesz, jakimi metodami udało ci się to osiągnąć. Sprawdź, jakie promocje Biedronka przygotowała na weekend oraz dowiedz się, w czym sztuczna inteligencja może pomóc w kuchni.






































