Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę zupę gulaszową z przepisu Strzelczyka. Idealny obiad jednogarnkowy na 2 dni
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zrobiłem na próbę zupę gulaszową z przepisu Strzelczyka. Idealny obiad jednogarnkowy na 2 dni

4 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na obiad jednogarnkowy na 2 dni. Przygotowana według porad kucharza zupa gulaszowa nie ma sobie równych. Syci i rozgrzewa na długie godzin, a samo przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Ugotuj, a rodzina będzie zachwycona.

Zupa gulaszowa według Strzelczyka

tomasz Tomasz Strzelczyk zdradził swój autorski przepis na zupę gulaszową. Danie jest godne uwagi, ponieważ jest to propozycja na obiad jednogarnkowy na 2 dni. Dzięki poradom cenionego kucharza przygotowanie jest banalne, ale trzeba poświęcić na to ciut więcej czasu.

Mimo wszystko warto, bo smak jest po prostu doskonały i naszym zdaniem to najlepszy sposób na gotowanie zupy gulaszowej. Poznaj przepis , a później ugotuj według niego obiad, a na pewno nie będziesz żałować.

to

Tomasz Jakubiak zaskoczył wszystkich. Tego nikt się nie spodziewał

Z czego składa się zupa gulaszowa?

Do przygotowania zupy gulaszowej z przepisu kucharza potrzeba sporo składników. Głównym składnikiem jest wołowina, ale nie może zabraknąć również warzyw, takich jak: papryka, cebula, marchew, a nawet ziemniaki. Smak całości uzupełnią przyprawy i inne dodatki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Ilość potrzebnych produktów może przytłoczyć, ale warto pamiętać, że to obiad na co najmniej dwa dni. W dodatku zupa gulaszowa jest na tyle sycąca, że można zapomnieć o drugim daniu. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę składników. Niczego nie pomijaj, a smak dania gwarantowany.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 4 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 korzeń pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oregano
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
woda do zupy.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zupa gulaszowa – przepis

Przygotowanie zupy gulaszowej rozpocznij od pokrojenia wołowiny w kostkę. Mięso przełóż do miski i przypraw solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w cienkie placki. W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim boczek. Kiedy zarumieni się z dwóch stron, wyciągnij go, a w jego miejsce przełóż wołowinę.

W czasie smażenia obierz cebule i posiekaj je w cienkie piórka. Zarumienione mięso przypraw mieloną papryką i wymieszaj. Po chwili smażenia wsyp cebulę. Pozostałe warzywa (pietruszkę, marchewki, papryki i czosnek) pokrój w małą kostkę.

Kiedy cebula zmięknie, wlej czerwone wino. Po odparowaniu alkoholu wsyp czosnek, a po chwili dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i wsyp warzywa. Całość przypraw, kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj składniki. Wlej wodę, a garnek przykryj i duś składniki na małym ogniu przez około 2 godziny.

Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wsyp pół łyżki soli. Garnek ponownie przykryj i gotuj zupę przez kolejną godzinę. W tym czasie można przygotować kluski. Do miski wbij jajko i dodaj śmietanę. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Stopniowo dodawaj mąkę. Konsystencja ciasta na kluski powinna być jednolita i lejąca.

Po godzinie gotowania zupy, za pomocą łyżki formuj kluski i kładź je na zupie. Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki, a zupę gotuj jeszcze przez cztery minuty i gotowa. Podawaj ją z kleksem kwaśnej śmietany, a będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także, jakie wieści przekazał Tomasz Jakubiak oraz poznaj przepis na nieskomplikowany deser .

gulaszowa.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Nigdy nie sięgaj po takie liście laurowe. Zupa kompletnie straci smak
Wsyp kakao do mleka skondensowanego i wymieszaj. To deser na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy