Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smaruję serkiem i zapiekam z dodatkami. Ten obiad z filetu kurczaka to absolutny hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.02.2025 22:00

Smaruję serkiem i zapiekam z dodatkami. Ten obiad z filetu kurczaka to absolutny hit

filet z kurczaka na obiad
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse

To superszybki przepis na pieczone roladki z kurczaka. Kiedy już znudzą się wszystkim klasyczne dewolaje, podobne metody przychodzą z odsieczą. Składniki są tanie i niezwykle „proste w obsłudze”.

Proste roladki z kurczaka

Zaczęło się od kotletów de volaille. Te roladki z mięsa drobiowego wypełnione w środku masłem i zieleniną, wbrew nazwie, przyszły do nas ze wschodu. Być może to nimi odlegle inspirował się szwajcarski cordon bleu, kotlet cielęcy albo drobiowy wypełniony masą z sera i szynki.

Dziś mamy olbrzymi wybór produktów i stać nas na eksperymenty z nadzieniem, kiedy przygotowujemy podobne dania. Białe mięso kurczaka jest chude i bogate w dobrze przyswajalne białko, więc warto próbować różnych kombinacji z nim w roli głównej. Obiad z kurczaka jest też jednym z najtańszych mięsnych dań, jakie możemy przygotować.

farsz na kurczaku
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse
Wrzuć do mielonych zamiast zwykłej bułki. Kotlety staną się jeszcze bardziej mięciutkie i puszyste

Filet z kurczaka inaczej

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarische Genusse. Podobna potrawa jest tam zapieczona w jednym piekarniku z ziemniakami, dzięki czemu ułatwiamy sobie pracę. Trzeba jednak pamiętać, by roladki wstawić do pieca chwilę wcześniej, bo potrzebują przeważnie więcej czasu niż kartofle.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 150 g serka topionego (można zastąpić plastrami sera)
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Nietypowy sposób na obiad z kurczaka

Filety z piersi kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko, aż odparuje nadmiar wody, którą wypuszczą grzyby. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Na rozpostartych filetach z kurczaka rozsmarowujemy po porcji serka topionego. Wykładamy na niego po łyżce farszu z pieczarek i cebuli. Całość posypujemy natką pietruszki.

serek topiony.jpg
Fot. Canva

Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Roladki delikatnie zawijamy, pilnując, by kawałki mięsa z boku kotletów zawinąć do środka. Układamy je w naczyniu i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Wypróbuj też przepisy na bardzo tradycyjny krupnik i obiad z ciasta francuskiego.

roladka z kurczaka
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse