Oprósz cukrem i dodaj do kapusty. Najlepsza surówka, jaką jadłem
Surówka to oczywisty dodatek do wielu dań obiadowych. Jest świetnym uzupełnieniem np. dla ziemniaków i kotleta schabowego lub mielonego. Jednymi z najpopularniejszych surówek serwowanych w naszym kraju są mizeria czy też buraczki. Co powiecie jednak na przepyszną surówkę z kapusty kiszonej idealną do niedzielnego obiadu? Sposób przygotowania może Cię zaskoczyć.
Dlaczego surówki są tak popularne w naszym kraju?
Ciężko sobie wyobrazić niektóre dania obiadowe bez towarzystwa surówki. Nie dość, że taki dodatek jest fantastycznym uzupełnieniem posiłku, dodaje niesamowitego smaku, to jeszcze sprawia, że cała potrawa wizualnie prezentuje się o wiele lepiej.
Kluczem do dobrej surówki jest właściwy dobór składników i jej odpowiednie i staranne przygotowanie. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, która z pewnością podbije wasze podniebienia.
To ciasto od Ani Starmach jest puszyste jak chmurka. Robi je tylko z 3 składnikówCzego potrzebujemy do zrobienia takiej surówki?
Do przygotowania świetnej surówki z kiszonej kapusty będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 nieduża marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- łyżka oleju
Dalsza część tekstu pod filmem.
Prosta i szybka surówka do obiadu
Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty nie wymaga od nas zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani poświęcenie ogromnej ilości czasu. Wręcz przeciwnie. Zrobimy ją w mgnieniu oka.
W pierwszej kolejności pozbywamy się z kapusty kiszonej nadmiaru soku. Robimy to poprzez wyciśnięcie. Następnie drobno kroimy i wrzucamy do miski.
Cebulę drobno siekamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Jabłko i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jak już zetrzemy jabłko, to skrapiamy je sokiem z cytryny. Składniki dodajemy do kapusty i wszystko razem mieszamy.
Następnie dodajemy koperek, pietruszkę oraz olej. Całość przyprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Odstawiamy naszą surówkę na około pół godziny, aby smaki mogły się połączyć. Po upływie tego czasu ponownie mieszamy składniki.
Tak przygotowana surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje np. do ryby.
Sprawdź przepis na sałatkę gyros. Zobacz, co warto dodać do rosołu.