Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem
Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem.
Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.
Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.
Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.
Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.
Przepis na zupę borowikową z makaronem
Składniki:
400 g borowików
garść suszonych grzybów leśnych
4 ziemniaki
cebula
średnia marchew
łyżka masła
natka pietruszki
sól, pieprz
makaron
Jak zrobić zupę borowikową z makaronem?
Suszone grzyby włóż do miski i zalej szklanką zimnej wody, odstaw na godzinę, aby zmiękły. W tym czasie pokrój borowiki, pokrój również marchewkę i ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę.
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj do nich borowiki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż 4-5 minut.
Grzyby suszone odcedź z wody i pokrój je na kawałki, dodaj do warzyw razem z wodą, duś przez kilka minut. Po tym czasie wszystkie warzywa zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut, aby zmiękły i powstał pyszny wywar.
Źródło zdjęcia: canva/RenataKa Gotową zupę oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego.