Smakosze.pl
Zupa borowikowa z makaronem

canva/antares71

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

27 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem.

Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.

Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.

Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.

Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.

Przepis na zupę borowikową z makaronem

Składniki:

  • 400 g borowików

  • garść suszonych grzybów leśnych

  • 4 ziemniaki

  • cebula

  • średnia marchew

  • łyżka masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • makaron

Jak zrobić zupę borowikową z makaronem?

Suszone grzyby włóż do miski i zalej szklanką zimnej wody, odstaw na godzinę, aby zmiękły. W tym czasie pokrój borowiki, pokrój również marchewkę i ziemniaki w kostkę, posiekaj cebulę.

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj do nich borowiki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż 4-5 minut.

Grzyby suszone odcedź z wody i pokrój je na kawałki, dodaj do warzyw razem z wodą, duś przez kilka minut. Po tym czasie wszystkie warzywa zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut, aby zmiękły i powstał pyszny wywar.

Borowiki

Źródło zdjęcia: canva/RenataKa

Gotową zupę oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu

Czytaj więcej >
Złociste placki ziemniaczane

Przepisy

Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Czytaj więcej >
kotlety z kapusty

Przepisy

Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Klasyczna polska jajecznica z boczniakami. Smak tradycji

Czytaj więcej >
karkówka z patelni

Przepisy

Idealnie soczysta karkówka z patelni. Wymarzony obiad

Czytaj więcej >
banan

Przepisy

Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz

Czytaj więcej >