Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schab w sosie borowikowym po amerykańsku
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:47

Schab w sosie borowikowym po amerykańsku

Schab w sosie borowikowym po amerykańsku
pixabay.com

Schab w sosie borowikowym po amerykańsku

Delikatny, duszony schab z kremowym sosem grzybowym. Soczyste  mięso zanurzone w bogatym i esencjonalnym sosie borowikowym, któremu się nie oprzesz.

Przepis na schab w sosie borowikowym

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego na 4 kotlety o grubości co najmniej 4 cm

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki masła

  • 1 szklanka bulionu drobiowego o niskiej zawartości sodu

  • 1 szklanka śmietanki kremówki

  • 1 szklanka świeżych borowików (lub mrożonych)

  • 1 łyżka mielonego czosnku (dodatkowo kilka obranych ząbków czosnku)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • pęczek natki pietruszki

  • 3 łyżki startego parmezanu, więcej do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ten przepis jest umiarkowanie skomplikowany i wymaga trochę więcej czasu, ale jest wart włożonego wysiłku - gwarantuję. Postaraj się nie zniechęcać, przekonasz się, że kiedy zaczniesz, przejście od jednego kroku do kolejnego będzie całkiem proste.

  1. Najpierw włącz i rozgrzej piekarnik do 190 ° C.

  2. Następnie natrzyj kotlety z schabu z obu stron oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

  3. Potem dodaj masło na dużą patelnię (nadającą się do wstawienia do piekarnika) i ustaw średni ogień.

  4. Gdy masło się rozpuści, wlej na patelnię 1 łyżkę oleju, następnie wrzuć schab i smaż z obu stron przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy obie strony się ładnie zarumienią i zaczną być chrupiące. Gdy schab z obu stron się zrumieni, przełóż kotlety na talerz.

  5. Jeśli używasz świeżysz borowików, przed krojeniem, namocz je na kilka godzin, dzięki temu z łatwością usuniesz piasek. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą, osusz na durszlaku i pokrój w plasterki.

  6. Na tę samą patelnię dodaj czosnek i borowiki, podsmaż, aż się zrumienią, zmiękną i zaczną pachnieć. Do tej mieszanki dodaj bulion z kurczaka, śmietanę, sól, pieprz i parmezan.

  7. Włóż schab wieprzowy z powrotem na patelnię i za pomocą łyżki polewaj mięso płynem z patelni, aby były wilgotne z obu stron.

  8. Na koniec wstaw patelnię z zawartością do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut lub do momentu, aż kotlety będą całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.

  9. Aby kotlety schabowe były wilgotne, podczas pieczenia w piekarniku polewaj je w trakcie pieczenia sosem około 3 razy.

  10. Podawaj kotleciki schabowe obficie polane sosem borowikowym, doprawione świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Do sosu możesz wrzucić całe ząbki czosnku aby dodać smaku i estetyki.

  • Jeśli nie masz patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku, możesz wykonać kroki 1-7 na zwykłej patelni, a następnie przełożyć sos i schab do żaroodpornego naczynia i upiec zgodnie z zaleceniami.

Dlaczego mój schab jest twardy?

Chociaż ten przepis powinien uchronić Cię przed twardymi kotletami wieprzowymi, czasami może się zdarzyć, że mięso wyjdzie twarde. Przede wszystkim, jest to spowodowane tym, że schab wieprzowy jest stosunkowo chudym mięsem. Kotlety wieprzowe również szybko się ugotują, a po wyjęciu z piekarnika będą nadal się gotować ze względu na ciepło oddawane przez patelnię.

Najlepszym sposobem uniknięcia twardych kotletów wieprzowych jest przestrzeganie podanego czasu gotowania/smażenia/duszenia, i nie pozwolenie  na wydłużenie czasu gotowania, który sugeruje przepis. Można również nałożyć łyżkę pysznego sosu borowikowego na kawałki schabu, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgotności mięsa.

Jak zmiękczyć schab?

Jeśli chcesz, aby schab był jeszcze delikatniejszy, możesz go zmiękczyć, rozbijając młotkiem powierzchnię mięsa. Staraj się to robić tak równomiernie, jak to tylko możliwe. Wystarczy kilka uderzeń, mięsa nie trzeba rozbić na płasko. Nie pomijaj też czynności smażenia, która pomaga zatrzymać całą naturalną wilgoć w trakcie pieczenia w piekarniku.

Wartości odżywczeKalorie: 469kcal | Węglowodany: 4g | Białko: 33 g | Tłuszcz: 36g | Tłuszcz nasycony: 18g | Tłuszcz trans: 1g | Cholesterol: 173 mg | Sód: 409 mg | Potas: 695 mg | Błonnik: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 899 IU | Witamina C: 1mg | Wapń: 68 mg | Żelazo: 1 mg