Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa brokułowo-kalafiorowa. Pyszny pomysł na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Zupa brokułowo-kalafiorowa. Pyszny pomysł na obiad

Zupa brokułowo- kalafiorowa
canva/picalotta

Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.

Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.

Przepis na zupę brokułowo- kalafiorową

Składniki na 5-6 porcji:

  • mały kalafior

  • mały brokuł

  • por

  • cebula

  • kawałek selera

  • duża marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany do zup 18%

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę brokułowo- kalafiorową?

Pokrój w kostkę korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki, posiekaj cebulę i por. W garnku z grubym dnem zeszklij cebulę, dodaj por, smaż przez chwilę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.

Do warzyw dodaj kawałek selera, wlej 2 l wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie brokuł i kalafior podziel na malutkie różyczki.

Różyczki brokuła i kalafiora

Źródło zdjęcia: canva/Saaster Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij seler, włóż różyczki warzyw, dopraw koperkiem i gotuj, aż brokuł i kalafior będą miękkie. Do zupy wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.