Zupa brokułowo-kalafiorowa. Pyszny pomysł na obiad
Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.
Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.
Przepis na zupę brokułowo- kalafiorową
Składniki na 5-6 porcji:
mały kalafior
mały brokuł
por
cebula
kawałek selera
duża marchewka
korzeń pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 ziemniaki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
3 łyżki śmietany do zup 18%
łyżka masła
Jak zrobić zupę brokułowo- kalafiorową?
Pokrój w kostkę korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki, posiekaj cebulę i por. W garnku z grubym dnem zeszklij cebulę, dodaj por, smaż przez chwilę, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.
Do warzyw dodaj kawałek selera, wlej 2 l wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie brokuł i kalafior podziel na malutkie różyczki.
Źródło zdjęcia: canva/Saaster Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij seler, włóż różyczki warzyw, dopraw koperkiem i gotuj, aż brokuł i kalafior będą miękkie. Do zupy wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.